Jim Solbakken er blant Norges mest kjente fotballagenter og har i en årrekke vært én av de best betalte. Hans heteste klient gjennom tidene er fotballegenden Ole Gunnar Solskjær, som nå er manager i en av verdens beste fotballklubber, Manchester United.

Selv om Solbakken har hatt flere titall klienter å håndtere, viser DNs aksjonærregister at agenten fra Stavanger også har hatt tid til å dyppe tåen i aksjemarkedet.

Laksefan

I 2015 skrev DN at Solbakken tok ut 15 millioner kroner i utbytte fra sitt selskap Sir Solution. Da han ble spurt om hva han skulle gjøre med pengene, svarte han:

– Jeg skal iallfall ikke bli noen eiendomsbaron eller aksjespekulant.

Nå, snart fire år senere, er Solbakken blitt – om ikke en spekulant – i hvert fall en investor i aksjemarkedet.

Gjennom Sir Solution hadde Solbakken ved utgangen av fjoråret 177.676 aksjer i det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire. Selskapet er i gang med et storstilt oppdrettsprosjekt i Florida i USA hvor det innen 2026 skal produseres 90.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks.

Investorene har falt pladask for selskapet, og siden Atlantic Sapphire ble notert på Oslo Børs i mai i fjor har aksjen steget tett på 120 prosent. For Solbakken har det vært en vakker affære. Tar man utgangspunkt i at agenten satt på samme antall aksjer i mai, og at han fremdeles sitter med disse aksjene, har han en urealisert gevinst på 9,9 millioner kroner. På ett år.

Aksjeposten er nå verdt 18 millioner kroner.

Jim Solbakken ønsker ikke å kommentere saken.

Solbakken representerer blant annet Fulham-spiller Håvard Nordtveit. Nordtveit sto også ved utgangen av fjoråret oppført med 100.000 aksjer i Atlantic Sapphire. Dersom Nordtveit også har samme antall aksjer fra børsnoteringen i fjor frem til i dag har han en urealisert avkastning på 5,6 millioner kroner på investeringen sin.

Investerer med klientene

Den andre aksjen Solbakken har satset på heter Kraft Bank.

Kraft Bank ble etablert i 2018 av tidligere volleyballproff, nå investor, Bjørn Maaseide, og tilbyr refinansiering for dem som har økonomiske utfordringer. Idrettsstjerner som ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen, fotballspillerne Rune Jarstein og Veton Berisha (begge klienter av Solbakken), syklist Alexander Kristoff, Thor Hushovd og skuespiller Nicolai Cleve Broch har investert i banken.

Alle kunne smile i februar da banken la frem resultater for fjerde kvartal. Kraft Bank varslet lønnsomhet i første halvår i 2019 og aksjen skjøt fart i gråmarkedet OTC.

Solbakkens aksjer har siden årsskiftet økt i verdi med 1,7 millioner kroner. Gitt at han har samme beholdning som ved årsskiftet, sitter fotballagenten nå på aksjer i Kraft Bank verdt 4,5 millioner kroner.

37 mill. på én overgang

Selv om Solbakken på et år i beste fall kan ha notert seg en papirgevinst på 14,4 millioner kroner, er det «småpenger» sammenlignet med hva han håver inn på sine avtaler i fotballuniverset.

I fjor høst skrev VG, som sitter på avtaler gjennom datalekkasjen Football Leaks, at Solbakken ligger an til å tjene 37 millioner kroner på å ha fått den senegalesiske fotballspilleren Mame Biram Diouf til den britiske klubben Stoke City, i tillegg til en forlengelse med klubben.

Mandag skrev VG også at Solbakken har sikret seg U20-landslagsspillerne Kristian Thorstvedt og Ola Brynhildsen som klienter.

Ti prosent «på alt jeg gjør»

Solbakken representerte Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær da han var spiller. De to er fortsatt gode venner og Solbakken er Solskjærs personlige agent. Da Solskjær i 2014 var manager i Premier League-klubben Cardiff hentet han tre tidligere Molde-spillere til klubben, som alle hadde Solbakken som agent.

Jim Solbakken (bakerst til høyre) i bilen sammen med Ole Gunnar Solskjær (bakerst til venstre) i Manchester i desember i fjor.
Jim Solbakken (bakerst til høyre) i bilen sammen med Ole Gunnar Solskjær (bakerst til venstre) i Manchester i desember i fjor. (Foto: Paul Cousans/Zenpix Ltd/NTB Scanpix)

Solbakken har tidligere sagt til DN at han får ti prosent «på alt jeg gjør». Det betyr ti prosent av overgangssummen for en spiller når Solbakken jobber for en klubb eller ti prosent av spillerens lønn når han jobber for spillerne. Dersom Solbakken skulle klare å gjøre lignende trekk i Manchester United under sommerens overgangsvindu slik som han gjorde i Cardiff i 2014, kan 2019 vise seg å bli et svært lukrativt år for Solbakken.

I 2017 tjente Solbakken 19 millioner kroner før skatt gjennom Sir Solution as. Det var fotballagentens beste resultat noensinne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.