Mandag ble det kjent at eierne bak Norges største dagligvarekonsern, familien Joh. Johannson, blar opp over 150 millioner kroner for nær seks prosent av aksjene i den børsnoterte boligutvikleren Solon Eiendom.
Det skjer i en kapitalinnhenting fra utvalgte investorer på til sammen nær 350 millioner kroner.
Styreleder Johan Johannson (52) i Joh. Johannson Eiendom mener imidlertid mediedekningen av kjøpet er blåst ut av proporsjoner.
– Vi prøver å orientere oss om det som foregår, mer er det ikke å si. Det ble fremstilt som et kjempeoppkjøp, det er det jo kanskje ikke, sier Johannson til DN.
Joh. Johannson fikk kjøpe fire millioner aksjer til 38 kroner, noe over sluttkurs 16. mai på 37,80 kroner. Det gir selskapet en eierandel på 5,7 prosent, gitt at Solons aksjonærer godkjenner planene. Totalt ble det utstedt flere enn ni millioner nye aksjer, tilsvarende rundt 15 prosent av kapitalen i selskapet.
Ønsker flere aksjonærer
Styreleder og Solon-gründer Simen Thorsen har i likhet med investorene Tore Aksel Voldberg og Runar Vatne hamstret godt med Solon-aksjer det siste året. Det har bidratt til at trioen kontrollerer rundt 70 prosent av selskapet.
På Solons kapitalmarkedsdag i slutten av april var imidlertid selskapet og eierne tydelige på at Solon ville forbli på børs. Kapitalutvidelsen, der provenyet skal benyttes til tomtekjøp og å styrke soliditeten, er derfor også et ledd i å utvide aksjonærmassen, ifølge styrelederen.
– Vi har gått ut og sagt at vi velger å være på børsen. Når de største aksjonærene sitter på 85 prosent av aksjene, så er det lite interesse (for aksjen, red.anm.). Nå har vi tatt første steg i det, og sluppet til flere nye, gode aksjonærer, sier Thorsen til DN.
Selv lar han seg utvanne gjennom emisjonen, men er fortsatt Solons største aksjonær med 22,56 prosent. Søylen Eiendom-gründer og investor Runar Vatne sikrer seg imidlertid én million aksjer, tilsvarende 38 millioner kroner, som gir ham en eierandel på 20,22 prosent.
Åpen for styreforslag
Styrelederen kjenner Norgesgruppen fra ulike samarbeidsprosjekter, så interessen kommer ikke som lyn fra klar himmel, forklarer han.
– Vi ser på Johannson som en sterk norsk aktør, som er supersolid og langsiktig, og som kan tenke seg å bruke noen av midlene sine inn i Solon Eiendom, og som ser at Solon har gitt attraktiv avkastning for aksjonærene. Hvis det skulle være noen synergier, så får vi ta det som en bonus, sier Thorsen.
– Er det aktuelt å gi Joh. Johannson plass i styret?
– Vi er åpne for forslag, vi, men det har ikke vært noe tema rundt det, sier styrelederen.
Det bekreftes også av Johan Johannson.
– Det har vi ikke tatt stilling til overhodet. Vi har vært med på en emisjon, og det er fordi vi har tro på selskapet, sier Johannson.
Børsrakett
Solon-aksjen har med en oppgang på knappe tre prosent hengt etter utviklingen på Oslo Børs så langt i år, der hovedindeksen er opp over 11 prosent hittil. Oppgangen de siste to årene gir et mer dekkende bilde, der Solon er opp henholdsvis 25 og 95 prosent.
På kapitalmarkedsdagen varslet Solon kraftig vekst fremover. Selskapet har en målsetning om å kjøpe tomteprosjekter som tilsvarer rundt 1400 hus eller leiligheter i året. Det skal vokse tomtebanken fra 4900 til 10.000 enheter.
Solon forventer ferdigstilling av 170 enheter i 2019. I 2023 er imidlertid planen å overlevere 700 enheter, hvorav 580 enheter allerede er dekket gjennom den eksisterende tomtebanken, opplyser styrelederen
– Vi er et selskap som har tatt trinn for trinn alltid, og vokst fra én ansatt og liten omsetning, og vist hvert år at vi har klart å ta det neste skrittet. Det kommer vi til å gjøre fremover også, og ha vekstambisjoner. Det må man ha så lenge man er på børs, sier Thorsen.
– Vil veksten være organisk eller kan det være aktuelt å kjøpe andre aktører?
– Vi skal ikke utelukke noen ting, men vi liker den organiske veksten. Det er det vi har gjort hittil, og planlegger for videre, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.