Sjef og medgrunnlegger i den svenske sportsutstyrskjeden Sportamore, Johan Ryding, utstrålte vinnermentalitet da han gjestet DNB Markets konsumkonferanse tidligere i høst.

– Vi elsker å vinne. Vi liker å være nummer én i alt vi gjør, sa Ryding.

For ti år siden etablerte han Sportamore, en rendyrket nettbutikk for sportsutstyr. Selskapet vokste raskt, ekspanderte til resten av Norden etter tre år og er børsnotert i Sverige. I høst spådde han konkurser i sine fysiske konkurrenter.

– Jeg tror ikke fysiske butikker har sett det verste ennå. Det kommer til å bli verre før det blir bedre. Markedet er under press. Før eller siden vil noen gå dukken og et fåtall vil reise seg av asken, sa Ryding.

I dag, drøye to måneder senere, viser det seg at det kom til å bli mye verre for Ryding og Sportamore også.

Sjokkvarsel

Siden Sportamore-aksjen nådde toppen sommeren 2017 har aksjekursen falt 71 prosent. Et av de mest brutale kursfallene kom forrige uke da selskapet sendte ut et resultatvarsel.

I oktober måned gikk ikke salget som ventet. Til tross for at november og Black Friday hadde en bedre utvikling, var det ikke nok til å kompensere for starten på kvartalet.

«Etter vårt syn vil det innebære at omsetningsutviklingen i fjerde kvartal ikke kommer til å være tilstrekkelig for å materialisere forventede stordriftsfordeler og effektivitetsgevinster», skrev selskapet i en melding.

Driftsresultat for fjerde kvartal og for hele 2019 ventes derfor ikke å bli høyere enn i fjor.

Samme dag stupte aksjen 20 prosent. Så begynte sjefen å selge.

– Av personlige årsaker

Få dager etterpå sendte Sportamore ut en melding om at Johan Ryding i løpet av fire dager etter det brutale kursfallet solgte 16.000 aksjer i selskapet for rundt 830.000 svenske kroner.

– Salget er gjort av personlige økonomiske årsaker, sa Ryding i meldingen.

– Kursutviklingen har resultert i en for høy belåningsgrad og deler av min lånefinansiering forfaller mot slutten av året. Salget utgjør mindre enn fem prosent av min totale eierandel i Sportamore, sa han.

Ryding er etter salget ikke lenger blant de 25 største aksjonærene i sportsutstyrskjeden han var med å grunnlegge. Aksjeposten er i dag verdt 3,4 millioner svenske kroner.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med Johan Ryding tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.