I slutten av april i år var langrennsløper Therese Johaug tilbake på landslaget etter å ha sonet en dopingdom på 18 måneder, som resulterte i at 29-åringen mistet vinterens store mål, OL i Sør-Korea.

Men Johaug, som i 2016 sto oppført med en formue på 48,6 millioner kroner, har fortsatt å tjene penger til tross for at dopingdommen gjorde at hun gikk glipp av premiepenger og bonuser fra sponsorer, og har hatt større utgifter enn vanlig til eget team og satsing.

Therese Johaug tilbake i trening med skilandlaget på Sognefjellet. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
Therese Johaug tilbake i trening med skilandlaget på Sognefjellet. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix (Foto: Poppe, Cornelius,/NTB scanpix)

Samlet har hennes heleide selskap, Setra as, et resultat før skatt på nær 20 millioner kroner i 2016 og 2017, ifølge det nylig avlagte årsregnskapet.

Resultatet før skatt i fjor endte på 14,7 millioner kroner, tilsvarende en tredobling fra året før.

Solid utbytte

Rundt 4,5 millioner kroner av fjorårets inntekter kommer fra salgsinntekter, mens 11 millioner kroner kommer fra aksjeutbytter. Trolig kunne inntektene i perioden hun var utestengt vært rundt 10 millioner kroner høyere dersom det ikke var for dopingdommen.

I 2016 var salgsinntektene på 2,2 millioner kroner.

Johaugs manager, Jørn Ernst, har ikke besvart DNs henvendelse tirsdag.

Johaug er en av flere profilerte idrettsutøvere som eier aksjer i selskapet Active Brands, som blant annet selger kleskolleksjonen «Johaug».

Active Brands ble i fjor kjøpt opp av FSN Capital, i en transaksjon som skal ha vært på én milliard kroner, og finansinntektene kommer trolig fra gevinsten fra salget.

Johaug takket da Active Brands for støtten gjennom den vanskelig tiden, og reinvesterte, i likhet med Kari Traa og Bjørn Dæhlie, i selskapet.

– Jeg setter stor pris på at FSN nå ønsker å bygge videre på dette og gleder meg veldig til veien videre, sa hun til DN da.

Økte inntekter

Til tross for at Johaug var utestengt fra idretten frem til midten av april, fortalte manager Jørn Ernst til DN i januar at skistjernen hadde utvidet sin sponsorportefølje flere ganger de siste månedene og ukene. Utestengelsen førte kun til at skiprodusenten Fischer brøt sin avtale med skistjernen.

Therese Johaug på stand for eget klesmerke på Nordspomessen.
Therese Johaug på stand for eget klesmerke på Nordspomessen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

CC Vest Meny i Oslo, som er i toppen blant lønnsomme dagligvarebutikker i Norge, var blant dem som inngikk avtale med Johaug mens hun var utestengt. Før Johaug returnerte til idretten har også avtaler med Saltdalshytta og en utstyrsavtale med skomerket Scott ført til at den totale størrelsen på sponsoravtalene øker. De to førstnevnte avtalene er nå blant de større avtalene hennes og kommer til å utgjøre en vesentlig del av sponsorinntektene som bidrar til en årsinntekt som ved stor sportslig suksess utgjør over ti millioner kroner.

– Vi har signert tre nye avtaler til nå siden den endelige dommen i august og har gjort en del ulike aktiviteter med andre aktører. Det virker ikke som om sponsordelen av dette har latt seg påvirke av denne saken. Pågangen er i falle fall ikke blitt mindre, sa Ernst til DN i januar.

Kjøpte villa for 18,8 millioner

Johaug kjøpte i fjor sommer en større enebolig i Holmenkollveien for 18,8 millioner kroner. Eneboligen ble av Privatmegleren Dyve & Partners betegnet som en «Påkostet praktvilla med majestetisk utsikt», og ligger drøye 20 minutter i gangavstand unna skianlegget på Holmenkollen.

Johaugs enebolig, som ble bygget i 1991, har primærrom på 264 kvadratmeter og et bruttoareal på 400 kvadratmeter. Den er «usedvanlig innholdsrik» med «majestetisk utsikt over byen og fjorden», ifølge megleren.(Vilkår)

DNs Boligpanel om boligmarkedet for unge
Da må de huske én ting, sier DNs boligpanel. DNs boligpanel tipser unge mennesker om boligmarkedet.
01:56
Publisert: