Stifteren av verdens største investeringsforvaltningsselskap Vanguard Group, John Bogle, er død 89 år gammel.

John Bogle døde av kreft onsdag, opplyser hans assistent Michael Nolan til nyhetsbyrået Reuters.

Bogle har slitt med dårlig helse i flere år og har blant annet overlevd seks hjerteinfarkt.

Til tross for helseproblemer har han vært aktiv i ledelse og administrasjon av Vanguard Group de siste årene.

Han var aldri redd for å snakke ekspertene på Wall Street midt imot. Sommeren 2017 ga han blaffen i alle spådommene om kollaps i det amerikanske aksjemarkedet.

– Jeg har vokst opp i dette yrket og jeg sier at flokken alltid tar feil, sa han til Bloomberg News.

Verdens første indeksfond

Bogle lanserte verdens første indeksfond i 1975, og siden har Vanguard Group vokst til den giganten selskapet er i dag. Totalt forvalter Vanguard Group nå 5.300 milliarder dollar (over 45.000 milliarder kroner) for over 20 millioner investorer i rundt 170 land, ifølge selskapets hjemmeside.

Selskapet har rundt 16.600 ansatte.

Bogle er kjent for å promotere passive investeringer med lave kostnader, og gjorde det mulig for både små og store investorer å oppnå samme avkastning som i de ulike finansmarkedene.

Stor tilhengerskare

John Bogle, som ofte ble kalt Jack, har skrevet en rekke bøker om investering, og fått en stor tilhengerskare av investorer som kaller seg «bogleheads», og som har egen diskusjonsnettside bogleheads.org.

Dørene Bogles fond har åpnet for helt ordinære sparere, fikk investorlegenden Warren Buffett til å prise Bogle i sitt årlige brev til investorene i 2017.

«Hvis en statue en gang skal opprettes for personen som har gjort mest for amerikanske investorer, burde det åpenbare valget være Jack Bogle», skrev Buffett.

Bogle fullførte økonomistudier ved Princeton-universitetet i 1951.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator mener alle bør spare: Her er hennes fire spareråd
01:55
Publisert: