Påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marinne Bender bekrefter til DN at de har startet etterforskning av John Carew.

– Vi kan bekrefte at vi har startet en etterforskning på bakgrunn av anmeldelse fra Skatteetaten. Vi har skjellig grunn for å mistenke Carew for grov skatteunndragelse, sier hun.

John Carew.
John Carew. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

I februar var det berammet et rettsmøte i Oslo byfogdembete som gjaldt strid om betaling av skatt, og om denne skulle betales til Storbritannia eller Norge. Skatteetaten søkte retten om å ta arrest i Carews eiendeler i Norge, men partene inngikk forlik før den kom opp for domstolen.

Skattemyndighetene anmeldte Carew samtidig som skattetvisten pågår. Grovt skattesvik har en strafferamme på bot eller fengsel i inntil seks år.

I en pressemelding skriver Økokrim at Carew mistenkes for å ha gitt uriktige opplysninger i sin skattemelding ved at det ikke er opplyst om inntekt og formue i utlandet. Han mistenkes også for å ha gitt uriktige opplysninger om sin inntekt og formue i Norge.

– Dersom du er i Norge mer enn 183 dager i året, så anses du som bosatt i Norge. Alle som er bosatt i Norge skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette, sier påtaleansvarlig i saken, sier Bender i meldingen.

– Økokrim har foretatt ransakinger på flere adresser i dag, men ingen personer er pågrepet, sier Bender til DN.

– Vi vil nå bruke nødvendig tid til å etterforske, for å finne ut om det har skjedd en skatteunndragelse eller ikke, sier hun i meldingen.

Påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim.
Påtaleansvarlig og førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim. (Foto: Aleksander Nordahl)

Reagerer med vantro

Onsdag formiddag var DN til stede utenfor bygården der John Carews leilighet ligger, men observerte ikke Økokrim. Rett før klokken halv ti låste Carew seg inn i bygården.

Carews advokat Amund Noss kjente ikke til Økokrims ransakinger onsdag formiddag. Han har ikke besvart DNs henvendelser siden. DN har også forsøkt å få kontakt med Carew uten hell.

Hans mangeårige agent og forretningspartner Per A. Flod sier til DN at han er overrasket over etterforskningen.

– Dette er veldig overraskende. John Carew har oppgitt alt han har tjent og har av formue, og har betalt skatten sin i Storbritannia, sier han.

Flod forteller at det har vært en diskusjon med skattemyndighetene om Carew har vært for mange dager i Norge eller ikke. Dette begynte allerede i 2007 da Carew spilte for Aston Villa, ifølge agenten.

– Etter at ligningsmyndighetene ville ha arrest i januar i år, så har John arbeidet med en advokat og lagt alt åpent for norske ligningsmyndigheter. Ingenting er holdt skjult, sier han og fortsetter:

– Hvorfor dette iverksettes nå er uforståelig. Jeg reagerer med vantro på at man går til et slikt skritt.

Per Arne Flod i Oslo tingrett i forbindelse med at Arne Flod AS og John Carew AS krever 22,5 mill. etter avbrutt bygårdssalg. Saken startet i Oslo Tingrett mandag.
Per Arne Flod i Oslo tingrett i forbindelse med at Arne Flod AS og John Carew AS krever 22,5 mill. etter avbrutt bygårdssalg. Saken startet i Oslo Tingrett mandag. (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Flere eiendomsinvesteringer

John Carew startet karrieren sin Lørenskog før han ble solgt til Vålerenga i 1997. Siden har han hatt en lang og innholdsrik karriere. Fra 1999 til han la opp i 2012 var han innom i Rosenborg, Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke og til slutt West Ham United.

Ifølge ligningstallene for 2019 hadde Carew en formue på 31,7 millioner kroner. Han hadde null kroner i inntekt og betalte drøye 250.000 kroner i skatt. Da skattetvisten skulle opp for retten i februar sa Carew følgende via sin advokat:

– Jeg har alltid ønsket å ha et ordnet skatteforhold og har også alltid hatt det. Inntil i fjor har jeg betalt skatt til britiske skattemyndigheter basert på at jeg var bosatt der. Norske skattemyndigheter mener imidlertid at det er Norge som skal ha skatten. Saken skyldes dette forholdet. Jeg ønsker å betale riktig skatt og samarbeider gjerne med norske skattemyndigheter for å avklare de spørsmål saken reiser.

John Carew har i flere år drevet John Carew as sammen med forretningspartner og agent Per A. Flod. De investerte i en bygård i Bygdøy allé, men solgte den i 2016.

Carew har også gjort en rekke private eiendomsinvesteringer. For øyeblikket eier han en leilighet i Munkedamsveien, der han også er folkeregistrert. I tillegg eier han leiligheter i Josefines gate, Elsters gate og i Heidal i Gudbrandsdalen.

Etter fotballkarrieren har John Carew hatt flere roller som skuespiller, blant annet i NRK-serien «Heimebane» og Disney-filmen «Maleficent: Mistress of Evil». Nylig ble det også kjent at Carew skal spille Benny i den nye Olsenbanden-filmen.

Kjøpte leiligheter for 40 millioner

I april 2018 gikk Carew og Flod til sak mot bergenseren Kjell Rennestraum, og krevde 22,5 millioner kroner for et avbrutt kjøp av en bygård i Oslo.

En måned senere kom det frem av dommen i Oslo tingrett at han hadde fått medhold i saken og ble tilkjent en erstatning på 27 millioner kroner.

I fjor sommer skrev E24 at Carew solgte en toppleilighet på Sørengkaia i Oslo for 29,3 millioner kroner. Leiligheten ble ifølge nettstedet kjøpt for 20 millioner kroner tre år i forveien, og ble altså solgt for nesten to millioner kroner over prisantydningen på 27,5 millioner kroner. Det ga Carew en gevinst på over ni millioner kroner, minus kostnader for oppussing, skrev E24.

Det var altså én av to leiligheter som Carew kjøpte for en samlet sum på rett over 40 millioner kroner i 2017.

Hans John Carew as, der Carew selv er hovedeier, har ikke levert årsregnskap for fjoråret. I 2019-regnskapet var selskapet oppført med eiendeler for 17,7 millioner kroner, og en egenkapital på 17,7 millioner kroner.

Da Carew forlot Rosenborg til fordel for spanske Valencia i 2000 skrev VG at overgangssummen skulle være på rundt 75 millioner kroner. Prislappen gjorde Carew til Norges desidert dyreste fotballspiller gjennom tidene på det tidspunktet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.