Shipping- og riggmilliardær John Fredriksen (73) og hans familie har siden årtusenskiftet flyttet penger fra rigger og shipping til blant annet eiendom og laks. 

Milliardæren har vært storeier i eiendomsselskapet Entra siden slutten av 2014, da han gjennom investeringsselskapet Geveran Trading kjøpte seg opp til en eierandel på ti prosent i selskapet. 

Nå viser Oslo Børs' aksjonærregister at Fredriksen har solgt 760.000 Entra-aksjer. Det tilsvarer aksjer for en verdi av 79 millioner kroner, målt med gjennomsnittlig kurs fra forrige uke.

Fredriksen har i hele år solgt unna Entra-aksjer. Ved begynnelsen av året var beholdningen på 15 millioner aksjer. Oslo Børs' aksjonærregister viser nå at tallet er redusert til 3,9 millioner aksjer. Det tilsvarer 2,1 prosent, men også plassen som fjerde største aksjonær i selskapet.

Aksjene er eid gjennom Fredriksens private investeringsselskapet Geveran Trading, som er registrert på Kypros. Geveran har solgt unna mer enn 11 millioner aksjer så langt i år, ifølge aksjonæroversikten.

Plassert 20 mrd. i fond

Shippingmilliardærens siste tids nedsalg kommer bare få uker etter at DN skrev at Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie Fredriksen har plassert 20 milliarder kroner i ulike fondsstrukturer i USA for å redusere risikoen i sine investeringer.

– Med formål om å diversifisere oss ytterligere har vi investert betydelige summer i ulike fondsstrukturer, det være seg private equity-, hedge,- tech,- eller long-fond. I det arbeidet har vi møtt med de flinkeste menneskene du finner på Wall Street og i resten av USA. Det har vært ekstremt inspirerende. Mest imponert er jeg over dem som klarer å outperforme markedet med kvantemodeller – noe vi allerede har overført til vårt hundre prosent eide oljetradingselskap, Arcadia, skrev Cecilie Fredriksen til DN i slutten av mai.

De to søstrene Kathrine og Cecilie har de siste årene fått en stadig mer fremtredende rolle i farens forretningsvirksomhet, og har begge vært med i arbeidet med refinansieringsprosessene i flere av Fredriksens kriserammede shipping og riggselskap.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havnen
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: