– Det vil være fint å endelig overføre mer ansvar og enda mer av eierskapet til andre. Jeg ser etter folk som kan ta over, sier John Fredriksen i et stort intervju med bransjeavisen TradeWinds.

Den norsk-kypriotiske shippingmagnaten og milliardæren har bestemt seg for å trekke seg tilbake, og er på jakt etter noen som kan ta over styringen av selskapene. Fredriksen er styreleder i tankrederigiganten Frontline, og eier en rekke andre selskaper knyttet til shipping, rigg og lakseindustrien.

Du kan lese hele intervjuet med Fredriksen i TradeWinds her.

Ifølge Bloomberg er han nå god for over åtte milliarder dollar eller mer enn 75 milliarder kroner.

– Det må være folk som er smartere enn meg, som tenker langsiktig og som kan ta dette lengre.

Fredriksen har bestemt seg for at tvillingdøtrene Cecilie og Kathrine Fredriksen (35) ikke skal overta kontrollen over selskapene.

– Dette er en sak som jeg har jobbet litt med og diskutert med mine døtre Cecilie og Kathrine, sier han til DNs søsteravis TradeWinds.

Shippingkongen forteller at det å styre selskapene er et krevende og konstant arbeid.

– Mine døtre skal ikke måtte leve med den jobbhverdagen jeg har hatt, sier han.

John Fredriksen startet karrieren 16 år gammel som bud i et skipsmeglerselskap. I dag har han en antatt formue på 113 milliarder kroner
Dette er karrieren til John Fredriksen.
01:45
Publisert:

Cecilie Fredriksen er i dag styremedlem for Fredriksens inkassoselskap Aktiv Kapital. Kathrine Fredriksen er styremedlem i Frontline og gassrederiet Golar. Til TradeWinds sier John Fredriksen følgende om døtrenes reaksjon på avgjørelsen:

– Jeg tror de synes dette er greit.

Har god helse

John Fredriksen fylte 75 år i mai og feiret det hele med en storslått feiring på den asiatiske luksusrestauranten Ling Ling på Aker Brygge. Hele Norges finanselite var samlet for å feire shippingkongen, og bursdagen ble markert med både en svær laksekake, Zara Larsson-konsert og et storslått fyrverkeri.

Selv om han er over pensjonsalder, bedyrer Fredriksen at han har god helse.

– Jeg har akkurat vært på en helsesjekk og all tilbakemelding var god, sier han.

Fredriksen er på jakt etter investorer, men tror han kommer til å forbli den største aksjonæren i selskapene, selv om han overlater kontrollen til noen andre. Fredriksen understreker at han med dette ikke setter Fredriksen-gruppen i spill.

– Jeg vil fortsette med shipping-virksomhet privat, eie og operere noen skip ved siden av alle de børsnoterte selskapene. For meg vil dette være å gå tilbake til røttene på en måte, sier han til TradeWinds.

Fredriksen startet shipping-karrieren allerede på 60-tallet. Som tankreder ble han viden kjent for sin risikovilje da han fraktet iransk olje under Iran-Irak-krigen på 1980-tallet. Hans faste bord på Theatercaféen i Oslo bærer navnet Kharg, etter den iranske tankterminal-øya. Fredriksen fikk etter hvert kallenavnet «Storeulv». I 1986 etablerte han seg på Kypros, og fikk etter hvert kypriotisk statsborgerskap.

– Jeg nyter dette, og det passer meg godt ettersom jeg blir eldre, sier han.

Godt forhold til Iran

I det samme intervjuet med TradeWinds, sier Fredriksen at han er bekymret for uroen i Midtøsten. En av Frontlines tankbåter ble angrepet i sommer da det gikk gjennom Hormuzstredet i Persiagulfen, men alle om bord ble berget.

– Jeg liker ikke utviklingen der, for å si det mildt. Vi er svært forsiktige og veldig opptatte av våre sjøfolks og skips sikkerhet, sier Fredriksen.

– Men hvis du ønsker å drive i tankbransjen, må du gå til Midtøsten.

Fredriksen er kjæreste med iranskfødte Maryam Mohaghegh, og sier han har et godt forhold til Iran.

– Iran tok seg godt av vårt mannskap da de ble tatt til land, sier han.

Jakter personer med vilje

Fredriksen har ikke bestemt seg ennå for hvordan overtagelsen skal gjennomføres. En mulig løsning er konsolidering av selskapene til større selskaper, noe som kan gi andre aktører kontrollen over selskapene. Først og fremst er det viktig for ham å finne de riktige personene til å ta over.

– Jeg vil ta sikte mot å komme ut i pluss, men den viktigste for meg er å finne de riktige menneskene. Dette betyr mer enn prisen. Jeg er ikke så opptatt av det.

– For mine selskaper vil det være bra å få inn flere smarte folk som også har ressursene og vilje til å ta ansvar på eiersiden, sier han.

Fredriksen sier at det er vanskelig å rekruttere flinke folk i shippingindustrien, og at rekrutteringen har vært dårlig, spesielt i Norge.

– Det gjør det enda mer utfordrende å finne de riktige folkene til vårt system. For unge folk, har ikke shipping vært et foretrukket karrierevalg, sammenlignet med 20–30 år siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.