Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill har over de siste to månedene mer enn halvert seg i verdi. Det har kostet aksjonærene i overkant av ti milliarder kroner på papiret. Så langt.

Verdifallet har fulgt utviklingen i oljeprisen, som er ned over 30 prosent fra toppnivået i oktober. Oljeprisfallet har også bidratt til å sende den amerikanske oljeserviceindeksen lavere enn den var under finanskrisen for ti år siden.

Økt og økt

Porteføljeforvalter Martin Mølsæter i First-fondene tok sine første jafs i Seadrill etter at riggselskapet kom ut av refinansiering på sensommeren. Siden har han økt posisjonen i selskapet. Betydelig. Bakgrunnen er at aksjen har sett billig ut. Og blitt billigere, mener han.

– Vi er veldig fokusert på «bottom up», og Seadrill så billigst ut. Så får markedet bli som det blir, sier First Generator-forvalter Martin Mølsæter.
– Vi er veldig fokusert på «bottom up», og Seadrill så billigst ut. Så får markedet bli som det blir, sier First Generator-forvalter Martin Mølsæter. (Foto: Mikaela Berg)

– Hvis man ser på den implisitte prisingen, hva man får riggene for, er Seadrill vesentlig billigere enn konkurrentene. Men det er klart, selskapet har også mest gjeld, som gjør at aksjen rammes hardest når markedet surner, sier Mølsæter til DN.

Han støttes av analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie, som påpeker at det ligger verdier (såkalt Nav) for 210 kroner bak hver aksje som i dag handles til litt over 90 kroner. Carnegie-analytikeren har en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 210 kroner, og oppfordret nylig til «bunnfiske».

– Motargumentet er at Seadrill har høyere finansiell giring og høyere risk, slik at rabatten øker når risikoappetitten faller. Men det er omtrent samme forfallsprofil på gjelden for alle riggselskaper. Så om riggmarkedet ikke bedres på fire til fem år vil det neppe hjelpe om man eier et annet riggselskap med mindre gjeld, sier Lunde til DN.

– Kortversjonen er at Seadrill handler på en stor rabatt på pris for rigg målt mot amerikanske konkurrenter, sier analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie.
– Kortversjonen er at Seadrill handler på en stor rabatt på pris for rigg målt mot amerikanske konkurrenter, sier analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Han viser også til at Seadrill har 1,5 milliarder dollar i bokførte verdier som ikke er relatert til kjernevirksomheten, som kan selges. Det vil i tilfelle redusere selskapets gjeld med en fjerdedel, påpeker analytikeren. Mølsæter er enig.

– Men prisene man oppnår i dagens marked er ikke like bra som når oljeprisen var 80 dollar fatet, det kan ta tid, sier forvalteren.

Oljespill

Per dags dato sitter fondet First Generator med over 825.000 aksjer til en verdi på over 75 millioner kroner. Det har bidratt til å sende fondet til bunns på Oslo Børs' fondsindeks-liste så langt i år.

Mølsæter fortviler imidlertid ikke og mener slikt må forventes en gang iblant når strategien er å fokusere på 15–20 underprisede aksjer, uavhengig av sektorsammensetning. Fondet hans har slått indeks de syv foregående årene med god margin.

– Akkurat nå er folk veldig skeptiske til olje, og det er nok det som preger sentimentet. Da orker man ingenting, sier forvalteren.

Foruten «ekstremt lavt» prisede rigger, er det også her kjernen i hans tro på Seadrill ligger. Oljeprisen skal opp.

Den kraftige skiferoljeproduksjonen i USA den seneste tiden har skapt en illusjon om at amerikansk olje skal overflomme markedet, mener Mølsæter. Sannheten er at de amerikanske skiferoljeprodusentene taper penger på hvert produserte fat på dagens oljepris, bedyrer forvalteren.

– De må ha en oljepris som ligger godt over ti dollar fra dagens nivå bare for å gå cash break-even (vise lønnsomhet, red.anm.). Jeg konkluderer med at dagens oljepris er altfor lav for å opprettholde produksjonen, sier Mølsæter.

Han finner bevis for dette i aksjekursene til de amerikanske skiferoljeprodusentene, som har slitt på børsen. Når selv ikke de smarteste personene, som følger selskapene tettest, tror på amerikansk skiferolje, hvorfor skal han, spør forvalteren.

Samtidig avtar den landbaserte riggaktiviteten i USA. Det er et signal som fort kan gi seg utslag i økt kjøp av lange oljekontrakter, som derigjennom kan dra med seg oljeprisen for umiddelbar levering, mener han.

– Settingen for at du skal få høyere oljepris i tiden fremover ser veldig bra ut. Først vil det slå ut for oljeselskapene, så oljeservice, sier First-forvalteren.

Kjøper seg opp

Han har brukt de siste dagene på å øke eksponeringen i Northern Drilling, også det et John Fredriksen-dominert selskap, og som driftes av Seadrill.

Fredag ettermiddag varslet også Fredriksen selv at han hadde kjøpt Northern Drilling-aksjer for rundt 12,5 millioner kroner, som øker hans eierandel til nær 38 prosent. Det kan være tegn til at man nærmer seg et vendepunkt.

– Det er nok et tegn på at Fredriksen også synes at det ser ut som en bra mulighet til avkastning opp mot risiko, sier Mølsæter.

Northern Drilling har en flåte på to halvt nedsenkbare rigger og to boreskip som alle ligger til verft, der de to sistnevnte er under bygging. Det gir en helt annen fleksibilitet for om og når markedet kommer tilbake, påpeker forvalteren.

– Mitt råd er at hvis man skal ta en riggaksje og relativt kunne sove i ro, om bare en halvtime lenger, så er det åpenbart Northern Drilling, sier han.

Seadrill-aksjen handles til rundt 92,4 kroner på børsen mandag. Det priser selskapet til omkring 9,2 milliarder kroner. Northern Drilling-aksjen handles til rundt 50 kroner. Det priser selskapet til 5,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ankom det tradisjonelle juleselskapet på Theatercaféen i Rolls-Royce
01:38
Publisert: