Fredag var det duket for John Fredriksens årlige julebord på Theatercaféen i Oslo.

Fredag samlet John Fredriksen (midt i bildet) rundt 40 i sin nærmeste krets til sin årlige julelunsj på Theater­caféen i Oslo.
Fredag samlet John Fredriksen (midt i bildet) rundt 40 i sin nærmeste krets til sin årlige julelunsj på Theater­caféen i Oslo. (Foto: Alle foto: Javad Parsa)

Begivenheten legges alltid til en fredag før jul. I år ankom verten selv restauranten via bakveien, men flere sentrale personer i Fredriksen-systemet var å se på vei inn i de tradisjonsrike lokalene.

Shippingbanksjef Hans Christian Kjelsrud i Nordea på vei inn til bevertning.
Shippingbanksjef Hans Christian Kjelsrud i Nordea på vei inn til bevertning. (Foto: Javad Parsa)

– Det er alltid mange interessante mennesker der. Dette blir en hyggelig lunsj, sier Nordeas shippingsjef Hans Christian Kjelsrud.

Pål Frimann Nordgreen.
Pål Frimann Nordgreen. (Foto: Javad Parsa)

– Vi skal spise, drikke og hygge oss. Vi feirer at vi er gode venner og har det veldig hyggelig sammen, sier skipsmegler Pål Frimann Nordgreen.

Fredriksen inviterer rundt 40 gjester i sin nærmeste krets til flere runde bord i midten av restauranten. Den London-baserte shippingmilliardæren har selv et stambord, som har fått kallenavnet «Kharg Island» etter tankkrisen.

Fredag dukket også TV-personlighet og «klarsynte» Lilli Bendriss opp.

– Ja, jeg skal til Fredriksen. Jeg gleder meg til god mat og god vin, og til å møte en god venn, sier Bendriss.

– Fredriksen vil alltid klare seg, han alltid komme seg på bena. Fredriksen er kongen, sier hun.

«Har det kjempegøy»

Det var allerede fullpakket rundt bordene, da Cecilie Astrup Fredriksen og Kathrine Astrup Fredriksen ankom i restauranten i bil.

Tvillingsøstrene svarte ikke på spørsmål, men tok seg tid til å posere for kameraene.

John Fredriksens døtre, Kathrine Astrup Fredriksen (til venstre) og Cecilie Astrup Fredriksen.
John Fredriksens døtre, Kathrine Astrup Fredriksen (til venstre) og Cecilie Astrup Fredriksen.

De to hadde følge av milliardærarving Louise Mohn. Hun hastet inn i lokalet uten å gi noen kommentar.

Nylig skrev VG at Mohn skiller seg fra motivasjonsgründer Erik Bertrand Larssen etter tre års ekteskap.

Bertrand Larssen ble i starten av året ansatt som mental trener i Arctic Securities. Meglerhusets største eier er faren til Louise, Trond Mohn. Han var også invitert til Fredriksens julebord, og var mer snakkesalig enn sin datter.

– Vi skal spise godt, også skal vi drikke litt, sier Trond Mohn.

– Hva vi feirer? Nei, gode gutter sammen. Vi har det kjempegøy, vi. Også kommer det noen jenter, sier han.

Trond Mohn kan bekrefte at Bertrand Larssen har fått 58 millioner kroner i skilsmisseoppgjøret med datteren Louise Mohn, slik VG skrev tidligere i uken. Mohn sier han vil beholde sine aksjer i Arctic Securities til han «blir 100 år», og at den tidligere svigersønnen fortsetter i meglerhuset som før.

– Hvordan er forholdet ditt til ham i dag?

– Veldig bra.

Trond Mohn på vei til Fredriksens julelunsj.
Trond Mohn på vei til Fredriksens julelunsj. (Foto: Javad Parsa)

«Ikke invitert»

Denne fredagen var det god stemning utenfor Theatercaféen, også blant dem som ikke var invitert til Fredriksen-bordene.

Idet gjestene var i ferd med å gå til bords, kom statssekretær for innvandrings- og integreringsministeren Fabian Stang og milliardær Stein Erik Hagen ut av restauranten.

– Vi skal ikke på Fredriksen-lunsjen. Det er to grunner til det. For det første har vi spist lunsj og for det andre er vi ikke invitert, sier Fabian Stang og ler.

Hvordan blir 2018, Stein Erik Hagen?

– Jeg er optimist for fremtiden. Det som er viktig, er å ha et hyggelig liv. Det er å føle at man gjør noe meningsfylt, at man har en hyggelig familie og at man hver kveld gleder seg til neste morgen, svarer investoren og Orkla-eieren.

Stein Erik Hagen og Fabian Stang (til høyre) var ikke invitert til Fredriksens julelunsj.
Stein Erik Hagen og Fabian Stang (til høyre) var ikke invitert til Fredriksens julelunsj. (Foto: Javad Parsa)

Utfordrende år

For John Fredriksen og hans forretninger har det vært et svært utfordrende år.

Oljesmellen, som startet allerede med det kraftige oljeprisfallet høsten 2014, har vedvart og tilstøtende bransjer som oljeservice og shipping slikker fortsatt sårene etter den kraftige nedgangen.

Fredriksen er tungt eksponert i shipping og oljeservice gjennom selskaper som Frontline, Golar, Seadrill, Flex lng, Northern Drilling, Solstad Farstad og Archer. Verdien av disse har stupt de siste årene.

Det gjeldstyngede riggselskapet Seadrill har vært igjennom en av de mest komplekse restruktureringene i global finans noensinne og går en usikker fremtid i møte. Oljeprisen er i dag 63 dollar fatet, ned fra 114 dollar fatet juni 2014.

Fredriksen-familiens mest verdifulle eierandel på Oslo Børs er fiskeoppdrettsselskapet Marine Harvest. Selskapet har falt kun fem prosent på Oslo Børs i år og har en markedsverdi på 66 milliarder kroner, noe som gjør det til Børsens niende mest verdifulle selskap. Fredriksen er selskapets største aksjonær med over 16 prosent eierskap.

Fredriksen og hans to døtre har de siste årene økt investeringene i ikke-sykliske selskaper som Norwegian Property, Arcus og Opera Software.

De har i tillegg flere titall milliarder kroner plassert i internasjonale hedgefond, oppkjøpsfond (såkalt private equity) og andre mindre risikoutsatte investeringer.

Familiens totale formue og verdier er anslått til 99 milliarder kroner og John Fredriksen er den desidert mest formuende personen født i Norge noensinne. Han selv er i dag kypriotisk statsborger og Fredriksen bor og arbeider ut fra London, England.(Vilkår)

John Fredriksen på sitt årlige julebord på Theatercaféen i Oslo.
John Fredriksen på sitt årlige julebord på Theatercaféen i Oslo. (Foto: Javad Parsa)
Fredriksen-ansatt og tidligere finansjournalist Mats Langaard.
Fredriksen-ansatt og tidligere finansjournalist Mats Langaard. (Foto: Javad Parsa)
Cecilie Astrup Fredriksen.
Cecilie Astrup Fredriksen. (Foto: Javad Parsa)