Skipsreder og storinvestor John Fredriksen har gjennom det heleide investeringsselskapet Geveran Trading i nær ett år sittet på en aksjepost på i overkant av 1,05 millioner aksjer i sportskjeden XXL. Forrige uke lånte Fredriksen og selskapet hans ut en kvart million aksjer i til en ukjent investor. Det tilsvarer aksjer for over 20 millioner kroner med utgangspunkt i XXL-kursen onsdag i forrige uke.

Lukrativt lån

DN fikk opplyst at Fredriksen hadde lånt ut sine aksjer til shorting i sportskjeden. Hvem aksjelåneren er, er ikke kjent. Det har uansett vist seg å være svært så lukrativt for den ukjente personen, som spekulerte i kursfall for sportskjeden

Aksjemarkedet lot seg nemlig langt fra begeistre over resultatene XXL la frem onsdag morgen. Både omsetning og driftsresultat lå under analytikernes forventninger. Aksjekursen stupte nær 14 prosent fra børsåpning til 71,20 kroner. Dermed er aksjelånerens papirgevinst så langt rundt tre millioner kroner, hvis vedkommende ikke har valgt å kjøpe aksjene tilbake i markedet.

XXL-sjef Fredrik Steenbuch har tidligere gått i strupen på investorer som har drevet shortslag i XXL-aksjen. Steenbuch er selv er en av de største aksjonærene i selskapet og hans papirtap hittil dag er rundt 30 millioner kroner

Snakket med fiktiv shorter

I november i fjor, da selskapet la frem tredjekvartalsresultatene for XXL, avbrøt Steenbuch presentasjonen for å snakke med en fiktiv shorter med navnet Shorty.

– Du selger short – du selger aksjer du ikke eier, og da trenger du at den faller, spurte Steenbuch Shorty.

– Og du så at flere av de amerikanske sportsutstyrskjedene hadde problemer, og da trodde du vi også hadde det? Det var derfor du shortet XXL?

– Du solgte aksjer du ikke hadde, og nå må du kjøpe dem tilbake til en høyere pris (…) nei jeg kan ikke hjelpe deg – ja livet er hardt, sa Steenbuch, før han la på og sa til forsamlingen at Shorty ringer ham hver dag. (Vilkår)

Taxfree står for godt over halvparten av Oslo lufthavns kommersielle inntekter – mye fordi du handler mer enn du tror.
Vi sjekket reisendes handlelister mot kassalappen.
01:00
Publisert: