John Markus Lervik (48) var med å starte opp teknologiselskapet Cxense i 2010. Fire år senere var han med å ta det på Oslo Børs og en periode gikk det veldig bra – før det gikk veldig dårlig.

Sensommer 2016 raste aksjekursen. Et år senere var verdien til selskapet falt til en femtedel. Det har smittet kraftig over på Lerviks resultater, som gjennom sitt private investeringsselskap Asah fortsatt er nest største aksjonær i Cxense med 8,73 prosent av aksjene.

Lerviks ferske årsregnskap viser at han tapte 62 millioner kroner før skatt i fjor.

Holder seg unna banken

I 2016 tjente Lervik 35 millioner kroner gjennom Asah. I fjor hadde han finansinntekter på 9,6 millioner kroner, men hadde et verdifall på «finansielle instrumenter» på 72 millioner kroner.

– Skuffende resultat hovedsakelig grunnet en kraftig tilbakegang i aksjekursen i Cxense i fjor. Dog ser det jo nå bra ut fremover for Cxense med en klar strategi og en god ledelse, skriver Lervik i en tekstmelding.

Lervik har i likhet med mange andre investorer foretrukket aksjemarkedet fremfor å ha pengene sine i banken. Ved utgangen av 2017 hadde Lervik 58 millioner kroner investert i markedsbaserte aksjer og 38 millioner kroner i aksjefond. To millioner kroner sto i banken.

Ifølge DNs aksjonæroversikt var Lerviks største børsnoterte investering ved utgangen av året Cxense. Da var aksjeposten verd 46 millioner kroner. I løpet av fjoråret falt Cxense-aksjen 59 prosent på børs.

Blant Lerviks andre investeringer finner vi Thin Film Electronics som har hatt tilsvarende utvikling som Cxense på Oslo Børs. Han hadde også aksjer i Borregaard, Hydro, Gjensidige Forsikring og Fredriksens tankrederi Frontline.

Starter friskt med nytt selskap

John Markus Lervik var på midten av 90-tallet en av grunnleggerne i søkemotorselskapet Fast Search & Transfer. Dette ledet han i flere år inntil det ble solgt til Microsoft for 6,5 milliarder kroner i 2008. Siden var han med å etablere Cxense, og i fjor startet han også opp it-selskapet Cognite.

Mens Lerviks private regnskapsresultater var dystre i fjor, kunne han imidlertid glede seg over å få med Kjell Inge Røkke som hovedeier i Cognite.

I juli i fjor gikk Aker inn med 50 millioner kroner i frisk egenkapital i selskapet gjennom en emisjon. Aker BP, hvor Aker BP er hovedeier, gikk også inn med rundt åtte millioner kroner.

Sammen skal de forsøke å digitalisere olje- og offshorebransjen. Lervik sa til DN at han mener Norge kan bli internasjonalt ledende på utvikling av programvare til sektoren.

– Jeg håper det er dette jeg skal drive med i hvert fall de neste ti til 15 årene, sa han da. (Vilkår)

– Det ligger en sak der allerede, som vil skape problemer for regjeringen til høsten
Erna Solberg har oppsummert siste det siste året og begynt å planlegge for nye fire år som statsminister. – Dristig, mener politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
01:40
Publisert: