Gjennom holdingselskapet Isanor Invest as kontrollerer Jørgen Dahl sin majoritetsandel i alarm- og sikkerhetsselskapet Sector Alarm, som han selv grunnla.

I det ferske årsregnskapet for 2019 går det frem at Isanor, der Sector Alarm-konsernet er underlagt, dro inn 8,16 milliarder kroner i fjor.

Det gjør at gründerens heleide holdingselskap fikk et overskudd før skatt på 8,17 milliarder kroner, mot 231 millioner i 2018.

Det blir ikke opplyst akkurat hvor milliardgevinsten kommer fra, men i Sector Alarm Holdings årsregnskap for fjoråret vises det til en rekke interne transaksjoner, der konsernet har kjøpt tilbake aksjer fra blant annet Dahls Isanor Invest.

Finansdirektør i Sector Alarm, Bjørnar Bukholm, forklarer gevinsten slik:

– Dette er regnskapsmessige gevinster knyttet til interne transaksjoner i Sector Alarm-strukturen i forkant av salget, og kan ikke knyttes direkte til 30 prosent av aksjene solgt til KKR, sier han til DN.

Fortsatt majoritetseier

Det var i slutten av juni i fjor at ble det klart at det anerkjente, amerikanske oppkjøpsfondet KKR hadde kjøpt 30 prosent av aksjene i Sector Alarm.

Ifølge Bukholm var hovedprinsippet i transaksjonen at alle aksjonærene solgte 30 prosent av sin beholdning, men han ville da ikke kommentere hva KKR betalte for aksjene. Heller ikke i dag ønsker Bukholm å si noe om prisen.

Av Isanors årsregnskap går det frem at Dahl nå indirekte eier 63,59 prosent av Sector Alarm Gruppen.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Dahl, men har onsdag ettermiddag ikke lykkes med å få en kommentar fra gründeren.

Norges dyreste eiendom

Det var i 1995 at Dahl grunnla Sector Alarm som de tre siste årene har omsatt for over 11 milliarder kroner. Selskapet har hatt en eventyrlig vekst, og opererer i dag i land på tvers av Europa. Suksessen har ikke minst gjort gründeren til en rik mann.

Ifølge Kapital er Dahl oppført med en nettoformue på fem milliarder kroner, som gjør han til landets 44. rikeste person.

Sent i mai ble det klart at det var han som hadde kjøpt hedgefondforvalter Thor Johan Furuholmens luksusvilla på Bygdøy.

Etter det DN erfarer punget Dahl ut 225 millioner kroner for en av de største boligene i privat eie i Norge. Det var under prisantydningen på 250 millioner, men ble likefullt det dyreste eneboligsalget i Norge noen gang.

– Det er riktig at jeg har kjøpt denne boligen. Etter mange år i leid bolig er jeg veldig glad for at jeg har fått muligheten til å kjøpe denne fantastiske eiendommen. Utover dette har jeg ingen andre kommentarer enn at jeg gleder meg til å flytte inn, sa Dahl i en kommentar via kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm den gangen.

Fikk gigantbot

I fjor var selskapet i hardt vær etter at Konkurransetilsynet anklaget Sector Alarm og Verisure for prissamarbeid, gjennom ikke å selge boligalarmer til hverandres kunder i perioden 2011 til 2017, samt delt norske kunder mellom seg. Gebyrer som ble varslet var på 425 millioner.

Begge selskapene har avvist anklagene, men Sector Alarm valgte likevel å vedta et gebyr på 425 millioner kroner.

De totale kostnadene endte i fjor på nesten 2,5 milliarder kroner, om lag én milliard mer enn i 2018. Det gjorde at underskuddet før skatt endte på 222 millioner kroner, mot et overskudd før skatt på 610 millioner kroner året før.

Ifølge finansdirektør Bukholm skyldes nedgangen fra 2018 en rekke faktorer.

– Sector Alarm hadde en underliggende positiv utvikling i 2019, men betydelige kostnader knyttet til ekspansjon i Spania, Frankrike og Finland kombinert med økte finansieringskostnader og en rekke engangskostnader trakk resultatet ned sammenlignet med 2018, sier Bukholm.

Ved utgangen av 2019 var Sector Alarm-konsernets egenkapital på 3,2 milliarder kroner, opp fra 273,8 millioner kroner ved utgangen av 2018. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.