– Vi feilvurderte hvordan denne avtalen ville bli oppfattet av det bredere fotballsamfunnet og hvordan den kunne påvirke dem fremover. Vi vil lære av dette, skrev storbanken i en uttalelse fredag som ble sendt til flere medier, blant annet Financial Times.

Engelske fotballfans har protestert heftig etter at det sent søndag kveld ble kjent at 12 av de største fotballagene i Europa skulle danne en egen europeisk superliga. Seks engelske lag skulle i utgangspunktet være med på elitefesten, sammen med tre spanske og tre italienske lag.

Både fotballsupportere, eksperter, topp-politikere, tidligere spillere og også flere nåværende spillere har slaktet forslaget.

Men tirsdag kveld, kun to døgn etter at planene ble kjent, raknet de fullstendig. Først trakk alle de engelske lagene seg, så tre lag til. Natt til onsdag varslet Super League-lederne i en uttalelse at planene legges på is enn så lenge, mens man gjør en ny vurdering av veien videre for den fallerte storsatsingen. Men selv hos italienske Juventus, en av tre klubber som ikke formelt har trukket seg, innrømmet klubbpresident og Fiat-arving Andrea Agnelli at prosjektet var så å si dødt.

Saftig pengepott

Ifølge FT innebar planene en saftig pengepott for de 12 «superliga»-lagene. Avisen skrev tidligere denne uken at lagene var blitt garantert en «velkomstbonus» på mellom 200 og 300 millioner euro hver.

Det tilsvarer mellom 1,9 og 2,9 milliarder kroner etter dagens kurs – noe som kunne komme godt med for klubbene, som har tapt milliarder av inntekter fra blant annet billett- og kampdagssalg som følge av koronapandemien.

Den amerikanske storbanken JPMorgan Chase sto for pengene. Planen var at banken skulle stille med 3,25 milliarder euro – nesten 33 milliarder kroner – i en fellespott som skulle deles mellom lagene. Videre har banken kommet med en gjeldsfinansieringsplan som strekker seg over 23 år. Men fredag gikk altså JPMorgan Chase bredt ut med en beklagelse for støtten til den planlagte superligaen.

I kinkig klemme

London-baserte JPMorgan-ansatte i utlånsavdelingen var sentrale i planleggingen av superligaen og hadde jobbet med prosjektet i flere år, ifølge FTs kilder.

Men sinnet og de kraftige protestene fra fotballfans over hele Storbritannia har skapt en kinkig sak for storbanken, siden opprøret kommer omtrent samtidig som JPMorgan er i ferd med åpne en ny digital retailbank i Storbritannia i år.

Samtidig har tidligere statsminister Tony Blair, som sitter i JPMorgans internasjonale råd, opplyst til avisen Telegraph at han ikke støttet superliga-prosjektet.

Tette bånd til fotballtoppene

Real Madrid-president Florentino Pérez, som også skulle bli sjefen for den nye ligaen, har vært en av de sterkeste driverne bak planen, ifølge en rekke medier. Det samme gjelder Agnelli.

Både Pérez og Real Madrid har tette bånd til JPMorgan, som har støttet den spanske klubbens forsøk på å finansiere renovasjonen av Santiago Bernabéu Stadium. Avtalen var så viktig at JPMorgan-toppsjef Jamie Dimon selv reiste til Madrid for å møte Pérez i juli 2018.

JPMorgan er også tett knyttet til andre grunnleggende medlemmer av superligaen, inkludert Manchester United.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.