Under noen dramatiske timer tirsdag steg prisen på metallet nikkel mer enn 250 prosent til over 100.000 dollar per tonn. Så dramatisk var det at London Metal Exchange (LME) valgte å stanse handel i nikkel ut uken, for første gang i børsens 145 år lange historie.

I sentrum av det hele sto den kinesiske milliardæren Xiang Guangda og hans selskap Tsingshan Holding, verdens største produsent av nikkel og rustfritt stål. Guangda hadde shortet metallet, altså veddet på at prisen skulle falle, men så skjedde det motsatte. Det ga enorme papirtap for kineseren – allerede mandag skal tapet ha vært på over 70 milliarder kroner, ifølge WSJ.

JPMorgan sikrer 50.000 tonn

Tsinghan forhandlet gjennom tirsdag natt og helt frem til daggry onsdag for å få på plass nye lån fra blant andre JPMorgan Chase og China Construction Bank. Det er ikke kjent hvor mye sikkerhet som kom på plass.

JPMorgan Chase er motpart og sikrer 50.000 tonn nikkel av en posisjon på totalt 150.000 tonn, skriver Bloomberg fredag kveld, og og viser til personer med kjennskap til saken. Det gjør banken til den største motparten i den historiske hendelsen. I stedet for at Xiang satt med posisjonen direkte på orden, ble den inngått i det såkalte over the counter-markedet, som er enklere og et effektivt alternativ til å handle direkte.

Ifølge Bloomberg skulle Tsinghan stilt opp med rundt én milliard dollar i ekstra sikkerhet overfor JPMorgan mandag, noe selskapet ikke var i stand til.

Samme nyhetsbyrå skriver at JPMorgan nå leder samtaler med Tsinghan og rundt ti andre banker og meglere. Institusjonene som har stilt sikkerhet til råvarebørsen LME hvor de nå risikerer milliarder av dollar i tap dersom Tsinghan ikke klarer å møte sine forpliktelser.

Nekter å gi seg

Prisen på en lang rekke andre råvarer har både steget kraftig og svingt ekstremt siden invasjonen av Ukraina, noe som skaper økt fare for ukontrollerte prisstigninger og tvangssalg. Russland produserer 16 prosent av all høykvalitetsnikkel i verden, men er også storprodusent av lang rekke andre metaller.

Ifølge Bloomberg jobber med LME med å få redusert shortposisjonene i markedet, slik at disse posisjonene ikke skal forstyrre markedet når handelen gjenåpnes.

«LME oppfatter imidlertid at kredittforholdene i de bredere råvaremarkedene er satt under press som følge av geopolitiske hendelser og stigende priser», het det i en uttalelse fra metallbørsen tidligere i uken.

Men Guangda skal – tapet på flere titall milliarder til tross – ikke ha mistet troen på at nikkelprisen skal kraftig ned. Bloomberg skrev torsdag at Guangda skal ha fortalt banker og meglere at han ikke har noen planer om å redusere shortposisjonen.

Beijing til unnsetning?

Ifølge Financial Times vurderer kinesiske myndigheter i Beijing å gi en hjelpende hånd til Guangda og Tsinghan. En av løsningene som diskuteres er at Tsinghan bytter noe av nikkelen den produserer, som ikke er av tilstrekkelig kvalitet for LME, med raffinert metall fra Kinas statsreserver, ifølge personer med kjennskap til saken.

Tsinghan vil dermed kunne levere nikkelen til LME og deretter betale banker og meglere. Dette forutsetter imidlertid at shortposisjonen lukkes, noe Guangda som nevnt har gitt uttrykk for at han ikke har noen planer om.

En annen mulig løsning er at Tsinghan selger nikkelen av lavere kvalitet og bruker provenyet til å betale sikkerhetsstillerne.

Det er ikke kjent når LME-børsen åpner for handel av nikkel igjen. Man kan i teorien fortsatt handle nikkel på Shanghai Futures-børsen, der prisen var på rundt 35.000 dollar per tonn fredag. Ifølge FT skal Tsinghan ha fått tilstrekkelig med sikkerhet fra långiverne til å kunne tåle ytterligere tap når handelen ved LME åpner igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.