Christen Sveaas klarte ikke å redde Norske Skogindustrier til jul, men har nå gitt bort ti skulpturer og installasjoner som befinner seg i skulpturparken ved Kistefos-museet verd 150 millioner kroner. Skulpturene har til nå vært en del av Sveaas' private kunstsamling.

– Jeg skulle gjort det tidligere, men det kokte litt bort i kålen. Mange av skulpturene er stedsspesifikke og er skapt til Kistefos-Museet, så det er helt naturlig at jeg gir dem bort, sier Sveaas til DN.

Er dette din julegave til det norske folk nå som du ikke klarte å redde Norske Skog?

– Jeg skulle ønske ønske vi hadde fått reddet Norske Skogindustrier asa, men trøster meg med at fabrikkene lever godt videre, de har dyktige medarbeidere og vil nå få nye eiere. Julegaven til Kistefos-Museet kan nok ikke trøste dem som hadde håpet på fortsatt liv for det børsnoterte selskapet, sier han.

Utfordrende år

Tirsdag måtte Sveaas gi opp kampen om Norske Skog da det børsnoterte selskapet meldte oppbud. Sveaas jobbet lenge sammen med styret og ledelsen med å oppnå en frivillig rekapitalisering av konsernet for å unngå konkursprosessen fra morsselskapet.

Sveaas har tidligere uttalt til DN at beslutningen om oppbud ble fattet i stor skuffelse over ikke å ha kommet i mål. Avgjørelsen ble tatt etter at Oceanwood Capital gjorde det klart at de ikke ønsket å støtte en omforent refinansiering.

Selv om Sveaas nå gir bort kunst for 150 millioner kroner, vil han ikke si at det betyr at han har hatt et godt år.

– Ikke så veldig godt, er jeg redd. Vi er jo investert i supplyskipsbransjen, og der har vi mange utfordringer.

Sveaas er hovedaksjonær i offshorerederiet Viking Supply Ships, som har hatt betydelige finansielle problemer som følge av svake markedsforhold.

Familieforbindelser

Kistefos-Museet som ligger på Jevnaker i Oppland ble opprettet i 1996 og ble etablert ved hjelp av gaver fra Sveaas og kommunen. Han er barnebarn av Anders Sveaas som grunnla Kistefos Træsliberi.

– Kistefos-Museet er viktig for meg fordi min farfar stiftet treforedlingsbedriften sin der, som ble drevet i rundt 70 år frem til 1955, og er i dag det eneste gjenværende originale tresliperi her i landet. Skulpturparken bidrar til at flere også trekker til Museet og får med seg fabrikken som står der, forteller Sveaas.

I år har han valgt å gi bort skulpturene i julegave.

– Det er hyggelig å gi gaver til jul og dessuten står jo skulpturene der da, det hadde vel blitt ramaskrik om jeg hadde tatt dem og solgt dem tenker jeg.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Finn mandelen og bli festkonge!
Hvis du finner mandelen i grøten spiser du en juletradisjon som er eldre enn julen.
01:18
Publisert: