Teknologiselskapet Kahoot kjøper hundre prosent av aksjene i selskapet bak den norske læringsappen Motimate. Avtalen har en verdi på mellom 25 og 27 millioner dollar, tilsvarende i overkant av 200 millioner kroner, ifølge en pressemelding.

– Vi gleder oss til å ønske Motimate velkommen til den voksende Kahoot-familien, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa i pressemeldingen.

Motimate utvikler og leverer løsninger for internkommunikasjon og opplæring for bedrifter og organisasjoner. Selskapet ble etablert i 2017 og har kunder som DNB, Rema 1000, AF-gruppen og Atea.

Onsdag la Kahoot også frem en oppdatering til markedet, som viste fortsatt høy vekst for det norske selskapet. Nyhetene har ikke overbevist, og i minuttene etter at Oslo Børs åpner faller aksjen nesten fem prosent.

Vokser på oppkjøp

Gründerne bak Motimate er Rolf Risnes og Lars-Petter Windelstad Kjos. Risnes er per i dag administrerende direktør i selskapet, mens Windelstad Kjos er produktdirektør. Risnes og Windelstad Kjos satt med en aksjeandel på rundt 12,9 prosent hver. Det innebærer at de sitter igjen med i overkant av 20 millioner kroner hver etter salget av selskapet.

Det nykjøpte norske oppstartsselskapet har vokst raskt, og det må de fortsette med under Kahoots vinger. Oppkjøpet skjer i form av en blanding av aksjer og kontanter, og deler av oppgjøret forutsetter at selskapet lykkes med å øke sine abonnementsinntekter med 150 prosent i løpet av året.

Oppkjøpet er ett av flere de siste årene. Senest i februar ble det kjent at Kahoot kjøpte det finske selskapet Digital Teaching Tools, som står bak tavleverktøyet Whiteboard, for 100 millioner kroner.

Dette er en av årsakene til den kraftige veksten i selskapet, som hadde en vekst på 277 prosent i betalende abonnenter fra første kvartal i fjor til samme periode i år – inkludert selskapene Kahoot har kjøpt i perioden.

Videre vekst gjennom oppkjøp er en uttalt strategi for selskapet som har en kontantbeholdning på 2,1 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal, og ingen rentebærende gjeld.

Kursfall

Kahoot har hatt en eventyrlig utvikling etter debuten på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth (tidl. Merkur) i slutten av 2019. Aksjekursen ligger 580 prosent høyere halvannet år etter, og selskapet har en markedsverdi over 40 milliarder kroner.

De siste månedene har imidlertid vært tyngre, og aksjen omsettes nå rundt 100 kroner stykket, ned fra et foreløpig toppunkt på 132 kroner den 20. januar.

I løpet av året ser Kahoot også på mulighetene for en såkalt dobbeltnotering på en utenlandsk børs, altså i tillegg til noteringen i Oslo. Dette er foreløpig på planleggingsstadiet, men Kahoot-sjef Eilert Hanoa har pekt på USA som naturlig. Der har selskapet både investorer og kunder fra før av, og deres største eier Softbank har vært med å notere flere teknologiselskaper ved New York-børsen. Denne uken ble det klart at den japanske teknologigiganten utvider sin norske portefølje med en kjempeinvestering i robotselskapet Autostore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.