Den kjente milliardæren og investoren Jan Haudemann-Andersen legger bak seg et særdeles godt år.

Samlet fikk Haudemann-Andersens investeringsselskaper et overskudd på 3,4 milliarder kroner i 2020. Det viser det ferske regnskapet fra Datum-gruppen. Dette er en ellevill økning fra året før, der overskuddet endte på 524 millioner kroner.

Satt på aksjer verdt 4,7 mrd.

Haudemann-Andersen gjør sine investeringer gjennom selskapene i Datum-gruppen, som består av Datum, Datum Invest, Datum Opportunity, Datum Eiendom og Trojan.

Egenkapitalen var på 5,2 milliarder. Han har en aksjebeholdning som ved årsskiftet var verd 4,7 milliarder kroner.

Det er særlig fjorårets kursfest i Kahoot og Vaccibody Haudemann-Andersen har tjent godt på. Begge selskapene har imidlertid falt på Børsen i år.

Haudemann-Andersen sitter på eiersiden i kreftvaksineselskapet Vaccibody, som er ned 16 prosent siden toppen i midten av februar.

Fredag ble det kjent at Haudemann-Andersen kjøpte en millioner aksjer i it-selskapet Techstep, der han er en av de største aksjonærene i selskapet.

DN har vært i kontakt med Haudemann-Andersen og han har ingen kommentar til saken.

Storsalg i Kahoot etter kursfall

Haudemann-Andersen har lenge vært blant de største eierne i det norske e-læringsselskapet Kahoot, som lenge hadde en eventyrlig utvikling på børsen. Selskapet har vært en av Oslo Børs' store suksesshistorier siden børsnoteringen i 2019.

Kahoot nådde en historisk toppnotering i midten av januar i år på over 132 kroner.

Mens aksjen har steget, har investoren fortsatt å sitte på beholdningen sin - frem til nå i juni, da det ble kjent at han hadde kvittet seg med om lag en femtedel av aksjene sine, verd rundt 700 millioner kroner.

Dette skjer etter at Kahoot-aksjen har vært kraftig ned hittil i år og er mer enn halvert siden toppen i januar. Haudemann-Andersens storsalg har sendt aksjen ytterligere ned. Aksjen endte fredag på drøyt 56 kroner.

«Datum har solgt 12 millioner aksjer, men besitter fortsatt over 40 millioner aksjer eller 8,5 prosent av selskapet. Vi har ikke solgt en aksje i Kahoot tidligere og for oss dreier dette seg om å kunne tilpasse balansen og frigjøre likviditet til andre investeringer. Det behøver ikke å være mer mystisk enn det,» var hovedbudskapet fra Harald Arnet, daglig leder i Datum, om salget. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.