Morten Versvik er en av gründerne bak teknologiselskapet Kahoot, som ble grunnlagt i 2011 og børsnotert åtte år senere. Selskapet ble en av de store børsvinnerne under pandemien, noe som gjorde Versvik til en svært rik mann på papiret. For to år siden satt han med 13 millioner aksjer, som på det meste var verd 1,7 milliarder kroner.
Siden den gang har det stort sett bare gått nedover for Kahoot-aksjen, takket være en giftig cocktail av økte renter, svakere vekst og nedslående resultater. Aksjen har falt rundt 90 prosent fra kurstoppen i januar 2021.
Ikke på innsidelisten
Versvik har i samme periode redusert beholdningen til stadig lavere kurser. Ifølge egen Linkedin er han «technical director» i Kahoot, men han står ikke på innsidelisten og trenger derfor ikke børsmelde aksjesalg.
Versviks investeringsselskap Versvik Invest sitter nå igjen med 6,4 millioner aksjer. Bare den siste uken har han redusert beholdningen med 900.000 aksjer, ifølge aksjonærbasen Holdings. Med tirsdagens aksjekurs har den gjenværende posten en verdi på 100 millioner kroner.
I midten av november opplyste Versvik til DN at han hadde lånt ut aksjer i forbindelse med en transaksjon. Av aksjonærlistene går det frem at Versvik økte beholdningen med 1,6 millioner aksjer i november, før han begynte å redusere igjen.
I teorien kan endringer i aksjonærlistene skyldes utlån til shortsalg eller tilbakelevering av utlånte aksjer. Versvik har ikke besvart DNs henvendelser tirsdag.
Tredoblet formuen
Kahoot-aksjene eies via investeringsselskapet Versvik Invest, som i 2021 fikk et resultat på 87 millioner kroner. Versvik tok et utbytte på 75 millioner kroner.
Finansavisen har omtalt Versviks aksjesalg ved flere anledninger, blant annet i april 2022. Den gang uttalte Versvik at han hadde solgt aksjer for å betjene skatt og noen «personlige forpliktelser».
«Dette har vært en vanskelig avgjørelse på dette lave kursnivået da jeg har veldig stor tro på selskapet jeg var med på å starte. Men jeg må håndtere kortsiktige forpliktelser», sa Versvik til Finansavisen.
Gjelden i investeringsselskapet hans var på 20 millioner kroner ved inngangen til 2022.
I 2021 sto Versvik oppført med en ligningsformue på 109 millioner kroner, opp fra 30 millioner kroner året før.
Han hadde en skattelignet inntekt på 85 millioner kroner og betalte nær 30 millioner kroner i skatt.
«Private årsaker»
I mars 2022 skrev DN at Versviks medgründere, Johan Brand og Jamie Brooker, hadde solgt mesteparten av sine gjenværende aksjer i Kahoot. Brand og Brooker trakk seg ut av den daglige driften i Kahoot i 2017.
Nedsalget skjedde i mindre poster fra og med slutten av 2020, men i mars i år dumpet begge over én million aksjer hver. Brooker solgte for 45 millioner kroner, mens Brand solgte for 58 millioner kroner.
Brooker og Brand forklarte den gang salgene med henholdsvis «private årsaker» og «vekting av porteføljen». I etterkant satt de igjen med en liten eierpost hver, og i dag er ingen av dem å finne blant Kahoots største aksjonærer.
Åsmund Furuseth, som kom inn som medgründer på et senere tidspunkt, sitter med 7,6 millioner aksjer i selskapet til en verdi av 118 millioner kroner. Han solgte 650.000 aksjer i selskapet høsten 2020, men har ikke foretatt seg noe siden den gang, ifølge Holdings.
Har redusert kraftig
Gründerne er i godt selskap. Investormilliardær og storaksjonær Jan Haudemann-Andersen eide i fjor høst nær 39 millioner aksjer i selskapet, men han har nå redusert beholdningen til 31 millioner aksjer. Bare den siste uken har han kvittet seg med 2,5 millioner aksjer.
Haudemann-Andersen er fortsatt tredje største aksjonær i selskapet, med aksjer til en verdi av 480 millioner kroner. Aksjene eies gjennom selskapene Datum as og Datum Invest.
DN har omtalt aksjesalgene ved flere anledninger, men ikke fått noen kommentar hverken fra Haudemann-Andersen eller Datum-sjef Harald Arnet. Sistnevnte gikk av som styreleder i Kahoot sommeren 2021. Dermed slipper Haudemann-Andersen å skremme øvrige aksjonærer ved å børsmelde aksjesalg.
Haudemann-Andersen eide på det meste 52,8 millioner aksjer. Han har solgt seg ned i Kahoot ved flere anledninger, blant annet sommeren 2021 da han solgte aksjer for rundt 700 millioner kroner.
10. januar stupte Kahoot-aksjen, etter at selskapet kom med et negativt varsel om at omsetningen for 2022 blir langt lavere enn det som tidligere er guidet. Den siste uken sett under ett er Kahoot-aksjen ned rundt 24 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.