Aksjekursen faller kraftig etter en nokså kryptisk flaggemelding til Oslo Børs fredag morgen. Her går det frem at et fond kontrollert av Softbank har inngått en avtale som gjør at det kan kvitte seg med alle sine 73 millioner Kahoot-aksjer, tilsvarende en eierandel i e-læringsselskapet på 14,96 prosent.
– Man har jo mistenkt at Softbank er på vei ut en god stund etter at de solgte seg ned i andre aksjer, skriver analytiker Henriette Trondsen i meglerhuset Arctic Securities.
Softbank har nå solgt Kahoot- aksjene til en finansiell institusjon og har valget mellom å kjøpe aksjene tilbake eller gjøre opp i form av kontanter innen 22. august neste år. Softbank står altså i utgangspunktet fritt til å selge seg videre ned i Kahoot-aksjen, uten å måtte melde om aksjesalgene til markedet..
– Merk at Softbank står helt fritt til å avslutte denne avtalen/TRS’en tidligere og selge aksjene på børs. De har lov til å selge seg ned fra 14,9 prosent til ti prosent uten å flagge dette til markedet, noe som potensielt kan påvirke Kahoot aksjen på kort sikt, skriver Trondsen.
Kahoot-kursen er rundt klokken 1530 ned nær 15 prosent.
Investorene Jan Haudemann-Andersen, Tore Aksel Voldberg og Kahoot-sjef Eilert Hanoa og deres selskaper er blant de største aksjonærene i Kahoot. Haudemann-Andersen eier 38,7 millioner Kahoot-aksjer gjennom flere selskaper, mens Voldberg inntil nylig eide 4,35 millioner aksjer i e-læringsselskapet gjennom sitt selskap Skøien as. Kahoot-sjef Eilert Hanoa eier gjennom selskapet Glitrafjord 41,2 millioner aksje i selskapet han er leder for. Til sammen har disse tre og deres selskaper et papirtap på over en kvart milliard kroner til nå på dagens aksjestup. Mye tyder på at det kraftige kursfallet skyldes frykt for at Softbank er på vei til å selge seg ned i Kahoot.
– Alt tyder på at Softbank klargjør for å selge, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
Næss har ikke noen forklaring på hvorfor Softbank går gjennom en såpass intrikat transaksjon for å eventuelt kvitte seg med Kahoot-aksjer, men han viser til at Softbank for to uker siden gjorde nøyaktig samme øvelsen i forbindelse med et nedsalg i den kinesiske internettgiganten Alibaba. Aksjer i Alibaba ble solgt etter først å ha blitt lånt ut gjennom en TRS (Total Return Swap)-avtale med en finansinstitusjon, med mulighet til å avslutte TRS-avtalen når som helst.
Det er nettopp en slik avtale det Softbank-kontrollerte fondet SB Northstar har inngått med Kahoot-aksjene.
Ikke primærinnsider
Finansdirektør Ken W. Østreng i Kahoot opplyser til TDN Direkt at Softbank står fritt til å forvalte sin eierpost som de ønsker.
«Softbank er ikke primærinnsider i Kahoot asa og står fritt til å forvalte sin eierpost som de ønsker, uten noen særskilt innsikt i Kahoot, utover det som er kjent i markedet», svarer han TDN Direkt i en epost fredag.
Finansdirektøren mener det ikke er naturlig for de å kommentere på hvordan individuelle aksjonærer i Kahoot disponerer sitt eierskap.
«Fra Kahoots side fortsetter vi å fokusere all vår energi inn i selskapets meget positive utvikling og vekst, og å levere på planene for andre halvår som ble lagt frem nylig under vår Q2-presentasjon», legger han til.
Softbanks problemer
Det er godt kjent at Softbank har finansielle problemer og er i en betydelig likviditetsskvis, på evig jakt etter ny finansiering.
Næss toner nå litt ned problemene i Softbank og viser til at aksjekursen i selskapet er opp rundt fem prosent i år.
– Softbank har greit med cash og er ikke et selskap i krise. De må ikke selge, men det er sannsynlig at de vil selge, sier Næss med hensyn til Kahoot-aksjene.
Softbanks melding rammer nå de øvrige aksjonærene i Kahoot hardt, som på noen minutter har måttet se at verdien av Kahoot-aksjene har falt over ti prosent. Kahoot-aksjen er børsens tredje mest omsatte aksje hittil i dag med 218 millioner kroner rundt lunsjtider. Kahoot har en markedsverdi på 9,9 milliarder kroner.
Investeringsdirektør Næss følger interessert med, men har selv ikke investert i Kahoot.
– Jeg har ikke hatt Kahoot i vår portefølje fordi jeg mener aksjen er for høyt priset. De har en bra app, men de sliter med å tjene penger, sier Næss.
Siden toppen i januar 2021 har kursutviklingen i Kahoot vært i fritt fall og har stupt 85 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.