Euronext Growth-noterte Kalera kjøper opp det tyske landbruksselskapet &ever GmbH for en selskapsverdi på 130 millioner euro, tilsvarende om lag 1,35 milliarder norske kroner.

Oppkjøpet vil bestå av en kombinasjon av kontanter og Kalera-aksjer. Totalt vil &ever GmbH-aksjonærene motta 21,6 millioner euro i kontanter og 27,8 Kalera-aksjer.

Det bekreftet selskapet onsdag formiddag – samtidig som det la frem tallene for årets andre kvartal.

Her kom det frem at selskapet fikk et driftsresultat på -7,1 millioner dollar, mot -2,0 millioner dollar i fjor.

Selskapet som skal drive landbruk innendørs, har Stein Erik Hagen som tredje største aksjonær gjennom hans investeringsselskap Canica. På de seneste aksjonærlistene sitter Hagen på litt over seks prosent av aksjene i selskapet.

Ønsker børsnotering i USA

I oktober i fjor hentet Kalera 930 millioner kroner og ble børsnotert på Euronext Growth. Nå skal selskapet søke om en børsnotering på Nasdaq i USA i løpet av høsten 2021.

– Det nye globale Kalera som opprettes etter oppkjøpet av &ever GmbH har en veldig lys fremtid, og vi fortsetter å posisjonere oss som en global vertikal landbruksleder, skriver Daniel Malechuk, administrerende direktør i Kalera i kvartalsrapporten.

I dag har tyske &ever GmbH drift i Asia, Midtøsten og Europa, og vil etter oppkjøpet innta navnet Kalera GmbH.

Dagens oppkjøpsnyhet skjer rundt et halvt år etter forrige oppkjøp. Da kjøpte Kalera selskapet Vindara som utvikler frø som er designet for innendørs dyrking.

– Med Vindara kan vi nå bruke våre unike muligheter for frøutvikling til å generere økt utbytte, produktivitet og også forbedre utvikling av nye produkter for å tilby kundene unike produktløsninger. Vi forventer at Vindaras frø implementeres i Kaleras egen produksjon i løpet av september, sier Malechuk i meldingen.

Onsdag verdsettes Kalera til 5,3 milliarder norske kroner.

Produksjonsproblemer

I sommer har Kalera slitt med forsinkelser på forsendelser grunnet feil på elektriske komponenter som driver vekstlysene på deres landbruksanlegg i Atlanta.

Feilen skal ha hatt negativ påvirkning på resultatet for mai, juni og juli, men produksjonen skal nå være tilbake til normal hastighet.

Fra selskapets anlegg i Orlando meldes det derimot om stor salgsvekst. Sammenlignet med fjorårets andre kvartal skal salgsinntektene ha doblet seg.

– Den store veksten ble drevet av flere faktorer, inkludert oppgang i matservicesektoren ved gjenåpningen av samfunnet og økt volum av detaljhandel, sier Malechuk i kvartalsrapporten.

Omsetningen i andre kvartal endte på 489.000 dollar, mot 222.000 dollar i fjor.

Selv om veksten nå har tatt seg opp for selskapet, har det en lang vei å gå før det er lønnsomt. I andre kvartal endte resultatet før skatt på -7,7 millioner dollar.

Det betyr at selskapet fortsatt taper penger, elleve år etter at selskapet ble etablert.

I kvartalsrapporten trekker Malechuk spesielt frem at selskapet har fått Kroger, en av de største matvarekjedene i USA, inn på kundelisten. Dermed får Kalera solgt produktene sine i over 400 nye butikker.

Den økte produksjonen skal selskapet dekke fra sine anlegg i Atalanta og Houston. I tillegg planlegger selskapet å åpne nye produksjonsfasiliteter i Denver, Seattle, Hawaii, St. Paul og Columbus i USA i løpet av det kommende året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.