DNBs fondsforvaltere gjorde en hel bransje misunnelig da de for noen år tilbake som de eneste eksterne norske forvalterne ble tildelt et miljøinvesteringsmandat av Oljefondet. Da Oljefondet i januar i år kastet ut alle eksterne miljøforvaltere, var det neppe heller på grunn av resultatene til DNB.

Forvalterne Jon Sigurdsen og Christian Rom har med fondet DNB Miljøinvest levert en årlig avkastning på over 17 prosent de siste tre årene. Med 2,6 milliarder kroner i potten er fondet opp over 21 prosent så langt i år og over 11 prosent det siste året.

Man kan derfor stusse på at miljøfondet DNB ECO Absolute Return retail (ECO), med samme forvaltere og tilsynelatende samme profil, ligger i bunnen av børsens fondsliste. Med en forvaltningskapital på 134 millioner er fondet ned 3,5 prosent hittil i år og nær minus 21 prosent det siste året. Det siste året er hovedindeksen på Oslo børs opp rundt seks prosent. Det er også milevis unna det nest dårligste DNB-fondet på listen.

Unormalt dårlig

Den viktigste forskjellen er at Miljøinvest følger markedsutviklingen, mens ECO-fondet er markedsnøytralt. Det vil si at Miljøinvest er langsiktig investert i aksjer, følger børsutviklingen og utviklingen innen fornybar energi og energieffektivisering.

ECO-fondet er ikke avhengig av utviklingen på børsene, men tar posisjoner både på forventet aksjeoppgang og -fall, forklarer DNB-forvalter Jon Sigurdsen.

Han er ikke fornøyd med utviklingen. Spesielt har ECO-fondet brent seg på shortsalg.

– I det siste har vi truffet litt dårlig. Det går egentlig på det. Det er noe vi jobber med og prøver å optimalisere hver dag. For meg ser forventet avkastning opp mot risiko ganske positiv ut, da mange shortselgere er strukket veldig langt i forventningene, sier Sigurdsen.

- Vil du si at fallet er innenfor hva man normalt kan forvente?

– Nei, det er mer enn det pleier. Det har vært en veldig svak periode for fondet. Det er ikke normalt at det skal være så dårlig, sier han.

Sol og vind

Ifølge DNB skal ECO-fondet oppnå avkastning ved å kjøpe aksjer forvalter er positiv til og selge aksjer med negative utsikter, samt investere i derivater. Størstedelen av investeringene skal være i selskaper som er eksponert mot vind, sol, biodrivstoff, vannkraft, jordvarme eller andre relevante fornybare energier.

Per mars var fondet eksponert i selskaper som amerikanske Renewable Energy, Huntsman, REX American Resources, Dana, CECO Environmental, American Axle & Manufacturing, Hongkong-baserte Concord New Energy, britiske Tyman, med flere.

Sigurdsen påpeker at porteføljene endres hele tiden.

– Mye av det samme har ligget i bunn, og det har vært ganske stabilt en stund. Det har vært noen endringer, men ingen dramatiske endringer, sier han.

Fondet har også holdt seg stabilt over lengre tid hva gjelder kunder, påpeker DNB-forvalteren.

– Jeg tror kundene har et mer langsiktig perspektiv og tro på den forvaltningen vi driver med, sier Sigurdsen.

Veddemål på evne

DNB-forvalteren mener ECO-fondet er mer likt et pengemarkedsfond enn et aksjefond. Det svinger ikke like mye som markedet, og gir større beskyttelse ved en kraftig børskorreksjon, påpeker han.

– Man bør velge det for å få en annen type risiko som ikke nødvendigvis går på markedsrisiko, men som mer går på vår evne til å treffe rette aksjer innenfor segmentet over tid. I en periode der børsen går veldig mye, vil det ikke nødvendigvis være dette fondet som gjør det best, som er en slik periode som man har hatt i år, sier Sigurdsen.

Det er imidlertid langt fra krisestemning på kontoret til DNB Asset Management.

– Alt det som har skjedd, har skjedd. Så må vi bare lære av det som har skjedd, forbedre oss, og se fremover, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.