Etter en uke fylt med resultatfremleggelser fra flere av verdens største selskaper endte juli måneds siste børsdag med nedgang for de amerikanske markedene. Dermed endte uken forsiktig ned for den brede aksjeindeksen S&P 500 i USA, etter å ha vært oppe på rekordhøye nivåer mandag.

Totalt sett steg S&P 500 likevel med 2,36 prosent i juli. Teknologitunge Nasdaq og industriindeksen Dow Jones steg også begge over én prosent i løpet av måneden. Disse indeksene er typisk de viktigste indikatorene for tilstanden i de amerikanske markedene.

– I aksjemarkedet har det de siste dagene vært mer sidelengs utvikling. Det er litt avventende stemning, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Flere av tungvekterne på Wall Street kunne denne uken fronte sterke tall for andre kvartal av 2021. Apple, Facebook, Microsoft og Google knuste analytikernes estimater, men den siste av de fem store tek-gigantene, Amazon, evnet ikke å nå opp til investorenes forventninger – til tross for å ha levert skyhøye inntekter på over 100 milliarder dollar for tredje kvartal på rad.

Verst gikk det for det kinesiske markedet, hvor en rekke nye reguleringer fra kinesiske myndigheter, blant annet rettet mot tek-selskaper, legger hardt press på landets selskaper. Stemningen er nedstemt på børsene i Shanghai og Hongkong, som legger tunge ukefall på mellom tre og fire prosent bak seg i det de entrer august.

Fremover opplyser avtroppende sjeføkonom i Due-Andresen at blikket rettes mot USA, der statistikken for «månedens viktigste tall» legges frem fredag i neste uke.

Peker på misforhold i arbeidsmarkedet

«Månedens viktigste tall» er et begrep som ofte blir brukt om de amerikanske sysselsettingstallene som presenteres første fredag hver måned. De røper hvor mange som ble ansatt i løpet av den foregående måneden.

På forhånd venter analytikere at det ble skapt 788.000 jobber utenfor landbruket i juli, ifølge analyseselskapet Dow Jones. Dermed vil arbeidsledigheten ha sunket til 5,7 prosent, ned fra 5,9 prosent. Det vil være det laveste nivået på arbeidsledighet i USA siden mars 2020.

Due-Andresen kan likevel opplyse at flere analytikere tror sysselsettingsveksten kan være mer dempet enn hva Dow Jones anslår.

– Det er litt blandede signaler. Deltavarianten gjør at smitten øker rundt omkring, men samtidig har aktiviteten tatt seg opp etter at man har lettet på flere smitterestriksjoner. Konsensus venter sterk vekst, men man ser fortsatt misforhold i det amerikanske arbeidsmarkedet.

I USA har etterspørselen etter arbeidskraft har økt betydelig mer enn tilbudet av arbeidskraft, forklarer sjeføkonomen. Dette mener hun potensielt kan bremse veksten.

Rentemøte hos britene

Due-Andresen trekker også frem rentemøtet i Storbritannias sentralbank som noe å følge med på neste uke. På forhånd tror ikke sjeføkonomen det vil komme noen kraftige innstramninger, men hun utelukker ingenting.

– Det er viktig å følge med på hvordan de ordlegger seg nå, påpeker Due-Andresen.

Hun forklarer at den bekymringsverdige smitteutviklingen landet har opplevd, etter å ha åpnet mer opp i sommer, antagelig vil føre til at sentralbanken avventer å snu om den ekspansive pengepolitikken en god stund fremover.

Due-Andresen understreker at flere selskaper har ridd på denne bølgen av ekspansiv pengepolitikk under pandemien. Det mener hun har gitt høye verdivurderinger. Paradoksalt nok tror hun derfor at den nye smitteoppblomstringer kan føre dem videre opp.

– Hvis det nå blir sånn at denne smitteoppblomstringen forsinker en tilstramming i pengepolitikken, kan det også være positivt for aksjemarkedet.

Flere kvartalstall i vente

Mens det amerikanske næringslivet trer inn i årets tredje kvartal fortsetter også sommerens resultatrush inn i den kommende uken. Blant selskapene som legger frem sine tall for andre kvartal er størst spenning knyttet til den kinesiske teknologikjempen Alibaba, transportselskapet Uber og investor Warren Buffetts holdingselskap Berkshire Hathaway.

Også hydrogenbilselskapet Nikola presenterer sine kvartalstall tirsdag neste uke. Selskapet har vært i medias rampelys den siste uken, etter at det torsdag ble kjent at dets grunnlegger og tidligere administrerende direktør, Trevor Milton, er tiltalt for grovt bedrageri og villedende påstander. Milton er løslatt på kausjon til 100 millioner dollar, og hevder han er uskyldig.

Nikolas aksjekurs har falt mer enn 14 prosent siden nyheten ble kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.