Karl Alveng Munthe-Kaas (35) er mannen som har gitt nordmenn brokkoli, tannkrem, egg, melk og kruspersille direkte på døren – i stor skala. Sammen med ti andre gründere startet han i 2013 dagligvarenettbutikken Kolonial.no. De siste årene har den vokst seg stor og fet.

Men den massive veksten har så langt kostet selskapet mye penger. I 2017 tapte Kolonial.no 700.000 kroner hver eneste dag.

For gründerens private selskap ser det langt bedre ut.

Gevinst fra småselskaper

I fjor tjente Munthe-Kaas 4,3 millioner kroner før skatt, viser det ferske regnskapet til Alveng Holding as.

Munthe-Kaas ønsker kun å gi følgende kommentar til regnskapet:

– Rundt én million kommer fra salg av aksjer i Kolonial. Resten av resultatet kommer fra gevinster i andre oppstartsselskaper jeg er aksjonær i, sier han.

Hans desidert største investering er fremdeles Kolonial.no, der han er tredje største eier. Men Munthe-Kaas har også spilt på andre hester. Blant annet har han investert i:

  • Bildelingstjenesten Nabobil.no, hvor han også var medgründer.
  • Den hurtigvoksende frisørkjeden Cutters.
  • Fieldmade as, som utvikler og produserer containere for 3D-printere til bruk i militære operasjoner i felt.

Han har også investert i Startuplab og Spring Capital, fondet til Are Traasdahl.

Ettersom det er gjort emisjoner i enkelte av investeringene som står oppført i Munthe-Kaas' nylig avlagte regnskap, er det vanskelig å slå fast nøyaktig hvilke selskap han tatt fortjeneste i.

Har aksjer for 200 mill.

Kolonial.no-gründeren tok i fjor ut 1,4 millioner kroner i utbytte. To år tidligere tok han ut 6,2 millioner kroner i utbytte etter et resultat før skatt på 8,2 millioner kroner.

I tillegg har han store verdier liggende i Kolonial.no. Høsten 2018 skrev DN at Munthe-Kaas hadde aksjer for rundt 200 millioner kroner.

Mandag formiddag ble det kjent at svenske Kinnevik tar et nytt jafs av Kolonial.no etter å ha kjøpt aksjer for 300 millioner kroner. Tidlige investorer i dagligvarenettbutikken solgte aksjer for 150 millioner kroner i forbindelse med oppkjøpet.

Kinnevik kjøpte aksjer for samme beløp i fjor sommer og er nå største aksjonær i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.