En betydelig del av Møller-familiens bilformue havner nå på Sørlandet når familiens investeringsselskap Katalysator gjør sin største investering i historien. Katalysator kjøper seg inn i teknologiselskapet OneCo og blir selskapets klart største aksjonær.

– Dette er en betydelig investering for Katalysator, og en av de klart største investeringene i selskapets historie, sier bilarving og styreleder Øivind Schage Førde i Møller-familiens investeringsselskap Aars as.

Det Kristiansand-baserte selskapet OneCo leverer produkter og tjenester knyttet til elektro, telekom og automasjon, og omsatte i 2018 for 1,6 milliarder kroner.

– OneCo har en dyktig ledelse som er løsningsorientert og «hands on». Selskapet har leverte god og lønnsom vekst over mange år og har en sterk markedsposisjon, sier Førde

Partene i transaksjonen ønsker ikke å si noe om hvor mye Møller-familiens Katalysator betaler for den kontrollerende eierandelen i OneCo, men det er liten tvil om at det er den største enkeltinvesteringen i selskapets historie.

Sikter mot tre milliarder

Ifølge OneCo-sjef Marvin Jensen omsatte konsernet for 1,6 milliarder kroner i 2018. Dette utgjør en inntektsvekst på rundt 30 prosent sammenlignet med året før.

– Vi har ambisjoner om videre vekst og i vår reviderte forretningsplan er det et mål om å løfte omsetningen til tre milliarder innen 2023, sier Jensen.

Det tilsvarer i tilfelle nær en dobling av dagens omsetning.

– Det kan komme nye oppkjøp i denne fasen, men vi satser også på sterk organisk vekst, sier Jensen.

Det fulle regnskapet for 2018 er foreløpig ikke klart, men i 2017 satt OneCo igjen med et driftsresultat på 88 millioner kroner, av en omsetning på drøyt 1,2 milliarder kroner.

– I 2018 hadde vi et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 110 millioner kroner, sier Marvin Jensen.

Konsernets ordrebok er per i dag på rundt 3,5 milliarder kroner, ifølge Jensen.

Gründere selger seg ned

Frem til i dag har OneCo vært eiet 53 prosent av det Bjørn Rygg-kontrollerte konsernet BR-Industrier, og 47 prosent av ledende ansatte i selskapet. BR Industrier selger seg nå helt ut av OneCo, mens de ansatte selger seg noe ned.

– Vi ser for oss å bli sittende med en eierandel på 70 prosent, sier Aars-styreleder Øivind Schage Førde.

Investor Bjørn Rygg vil ikke kommentere salgssummen for aksjene i Oneco-konsernet, men trolig er selskapet som i fjor hadde et driftsresultat før avskrivninger på rundt 110 millioner kroner, verdsatt til rundt 600 millioner kroner. Den rentebærende gjelden i Oneco-konsernet er på rundt 180 millioner kroner.

– BR Industrier vokser kraftig. Det krever mer kapital, sier Bjørn Rygg om årsaken til at han nå selger.

BR Industrier har vært med på eiersiden i OneCo nesten helt siden oppstarten i 2011.

Vurderer samarbeid

Katalysator investerer i mellomstore selskaper i Norden og har i dag en portefølje med seks selskaper som til sammen omsetter for rundt to milliarder kroner. Med investeringen i OneCo vil dette tallet altså øke til rundt 3,6 milliarder kroner. De to seneste investeringene til Katalysator er elektroselskapet Micro Matic og IT-selskapet InfoCare Group.

– Ser dere muligheter til samarbeid mellom OneCo og de øvrige selskapene Katalysator eier?

– Det er det fortsatt litt tidlig å si noe om, men dette er noe vi nå vil vurdere, sier Øivind Schage Førde.

Selger seg ut: Investor Bjørn Rygg og hans BR Industrier selger seg helt ut av OneCo.
Selger seg ut: Investor Bjørn Rygg og hans BR Industrier selger seg helt ut av OneCo. (Foto: Carina Johansen)

OneCo har brukt sommeren og høsten til å stake ut kursen for de neste fem årene. En viktig del av den videre satsingen er å forsterke eiersiden med en industriell aktør som kan tilføre selskapet både kompetanse og finansiell løfteevne.

– Vi har forankret den nye forretningsplanen i en satsing på samfunnskritisk infrastruktur, særlig knyttet til telekom, elkraft og samferdsel, sier konsernsjef Marvin Jensen i OneCo.

Jensen vil fortsatt være den største enkeltaksjonæren i selskapet, etter Katalysator.

– Det er viktig for oss å få med ledelse og ansatte videre i OneCo, også på eiersiden, sier Øivind Schage Førde.

Rammet av oljesmellen

Selgeren av OneCo, Bjørn Rygg, var da DN snakket med ham mandag i Sverige, der han vurderer kjøp av to stålverk. Det er særlig innenfor mekanisk industri og ikke minst primærnæringene at gründeren Bjørn Rygg satser.

Bjørn Rygg (55) har blant annet satset store summer på oppbyggingen av en landsomfattende kjede av forhandlere av landbruksmaskiner. Gründeren anslår omsetningen i de resterende delene av BR Industrier-konsernet, etter salget av OneCo, vil ende på rundt 2,7 milliarder kroner i inneværende år.

Rygg startet allerede som gründer 22 år gammel. I de siste årene har konsernet hans vokst kraftig, men Rygg ble som mange andre rogalendinger truffet hardt av oljekrisen. Omsetningen innen konsernets oljerettede aktiviteter falt fra over 800 millioner kroner i 2016 til 400 millioner kroner i 2017. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du lagt merke til hvor ofte Johannes Høsflot Klæbo drikker under intervjuene? Dette kan være forklaringen
01:37
Publisert: