Etter at pappa Johan H. Andresen overførte store deler av Ferd-formuen til døtrene for tolv år siden, har Katharina (24) og Alexandra Andresen (23) byttet på å være Norges rikeste kvinner. Aksjene i Ferd har de imidlertid eid privat – helt til de på tampen av 2018 fikk opprettet egne aksjeselskaper for sine eierandeler.

– Dette gir dem et bedre grunnlag til å være gode og langsiktige eiere i Ferd, og det er en langsiktig eierform som de fleste investorer velger, sier administrerende direktør i Ferd, Morten Borge.

Engangstilfelle

Opprettelsen av egne eierselskaper skjuler deler av den reelle formuen på skatteseddelen for 2018, og gir et ligningsgrunnlag på rett i overkant av én milliard kroner.

Borge opplyser om at ligningsformuen for de to Ferd-arvingene vil være tilbake sitt vanlige nivå fra og med i år, og videre fremover. Det betyr at den faktiske formuen ligger på samme nivå som i 2017, altså på rundt 6,8 milliarder norske kroner.

Den lave formuesgrunnlaget er med andre ord et engangstilfelle.

I 2017 bidro de to søstrene med 58 millioner til statskassen – for fjoråret var skatten redusert til ni millioner for dem begge, som til sammen ga 98 millioner kroner mindre i skatt, viser tall DN har hentet inn.

Storesøster vil overta

Sommeren 2018 uttalte Katharina Andresen at hun ønsker å bli en aktiv eier i Ferd.

– Som kvinne, og neste generasjon i en familiebedrift, er det viktig for meg å vise at jeg tør å ta plass, uttalte hun til DN da.

Ifølge Dagbladet skal Katharina Andresen flytte til London for å studere Global Management ved Regent's. Selv har hun ikke kommentert nyheten bortsett fra en post på Instagram.

Lillesøster Andresen har på sin side så langt valgt å satse på idrett. Ferd-arvingen er en habil rytter, en interesse hun deler med mamma Kristin Andresen.

Da hun i fjor fikk spørsmål om hvordan hun ble milliardær i så ung alder på Instagram, svarte hun at hun «ikke hadde gjort en dritt».

– Jeg vil ikke ha og fortjener ingen ære for det andre har jobbet så hardt for. Min far og de ansatte i Ferd fortjener all heder og ære for arbeidet de har lagt inn i å bygge dette selskapet. Jeg er ikke en person som er «å se opp til» eller be om finansielle råd fra.

– Jeg ville bare gjøre det klart og gi rosen til dem som fortjener det, skrev hun på melding til DN for å utdype utsagnet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Katharina Andresen til DN i 2018: – Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: