Katharina Andresen (22) har en formue på 7,73 milliarder, ifølge ligningstallene for 2016. I 2015 var formuen 7,07 milliarder kroner.

Økningen gjør henne sannsynligvis til Norges rikeste kvinne. Pengene kommer fra hennes far, industrialist, filantrop og næringslivsleder Johan Henrik Andresen, som er sjef i Ferd.

Ligningstallene er hentet inn fra viser tall fra data– og analyseselskapet Bisnode. Tallene for søsteren Alexandra Andresen (21) er ikke kjent. Skatteetaten offentliggjør de fullstendige skattelistene for inntektsåret 2016 den 27. oktober.

Søstrene Andresen var Norges rikeste kvinner i 2016 og hadde til sammen en ligningsformue på over 14 milliarder kroner.

Andresen-familien har gjennom flere generasjoner i snart hundre år vært en av de rikeste i Norden. Mesteparten av formuen er i Ferd, et av Norges største privateide konglomerater. Ferd eier blant annet sportsutstyrsprodusenten Swix og byggevareselskapet Mestergruppen.

Andresen-søstrene har tidligere blitt kåret til verdens to yngste dollarmilliardærer etter en artikkel i Forbes som gikk sin seiersgang internasjonalt.

– Forventningene er det mest slitsomme med å arve penger. Det er ikke forventningene fra familien, men fra alle andre. Alle følger med på meg og hva jeg gjør, har Katharina Andresen tidligere uttalt til DN.

Andresen står ikke oppført med inntekt i 2016 og betalte 65,6 millioner kroner i skatt.

DN har ikke fått lykkes med å få en kommentar fra Katharina Andresen.

Tar innpå

Andresen-søstrene er ikke de eneste norske kvinnene med formue på flere milliarder kroner.

Margaret Boel Garmann (61) hadde i 2016 en nettoformue på 6,1 milliarder kroner og en nettoinntekt på 47,7 millioner kroner, ifølge de ferske ligningstallene. Hun øker dermed formuen med over en milliard.

Celina Midelfart sammen med sin forlovede Tor Olav Trøim.
Celina Midelfart sammen med sin forlovede Tor Olav Trøim. (Foto: Sijle Eide)

Investor og næringslivsleder Celina Midelfart (44) er også svært velstående, men formuen er ikke i nærheten av Garmann og Andresen.

Hun har en formue på 550 millioner kroner i 2016, noe som er litt opp fra fjoråret. Middelfart tok over familieformuen da hun var 27 år gammel. Hun er ikke registrert med inntekt over en million siden 2014.

Med i familieselskapet

Garmann er rik som arving i rederfamilien Wilhelmsen. Gjennom investeringsselskapet Gambaco as eier hun 26 prosent av familieinvesteringsselskapet og konglomeratet Awilhelmsen as.

DN har ikke lykkes med å få en kommentar fra Margaret Boel Garmann.

Formuen til Garmann har vokst fra 5 til 6,1 milliarder kroner i 2016. Hun har i en årrekke vært Norges mest velstående kvinne, men rykket ned på listen da Andresen-søstrene ble myndige, og selv dukket opp på formuestoppen. Margaret Boel Garmann var den syvende rikeste i hele landet i 2015, og den tredje rikeste kvinnen, bak de to Ferd-arvingene.

I 2016 endte Garmann med å betale 65,8 millioner kroner i skatt, opp fra de to forrige årene. Garmanns nettoinntekt har også vokst fra rundt en halv million i 2014 til 35,6 millioner kroner i 2015, og deretter en økning til 47,7 millioner i 2016.

Eier i familieselskapet

Garmann er datter av Gjert Wilhelmsen – sønnen til Awilhelmsens grunnlegger Anders Wilhelmsen. Selskapet er eid av familiene til Gjert og broren Arne Wilhelmsen, grunnleggerens andre sønn. Begge ble ansatt i selskapet på 1950-tallet.

Da Awilhelmsen ble grunnlagt i 1939 var det et tørrlastrederi. Senere har selskapet hatt interesser innen elektronikk, shipping, olje og eiendom.

Rundt årtusenskiftet gikk Awilhelmsen formelt fra å være et rederi til et investeringsselskap. Selskapet er fortsatt den største enkeltaksjonæren i Royal Caribbean Cruise Line (RCCL) – verdens nest største cruiseoperatørrederi. Awilhelmsen deltok i etableringen av selskapet i 1968.

I midten av juli kom årsresultatet for Garmanns investeringsselskap Gambaco as. Den bokførte egenkapitalen i Gambaco steg i 2016 til 2,3 milliarder kroner, etter et resultat på 307 millioner.

Resultatet kommer i hovedsak fra aksjer i Awilhelmsen. Resultatet i 2015 var på 100 millioner kroner før skatt. I 2016 tok Garmann et utbytte på 47,5 millioner kroner ut av Gambaco. Det er opp fra 40 millioner kroner året før. (Vilkår)

Ni år gamle Huang ble sendt 200 mil bort fra familien for å bli verdens beste
Hver dag spiller over 300 millioner kinesere nasjonalsporten bordtennis. Møt talentet Huang Tse Tien (9) på toppidrettsskolen Dongdan i Beijing.
03:13
Publisert: