– Vi har historisk møtt mye motvilje fra banker, men har nå fått et banksamarbeid som er oppe og går. Vi har fått nei fra 10–12 banker, sier Nikolai Gobel.

Han startet Kaupang Krypto, en handelsplattform for bitcoin og annen kryptovaluta, i 2017 sammen med håndfull studiekamerater. Et par år senere slo de seg sammen med Bulltech som allerede hadde laget sin egen kryptovaluta – Bulltoken. Med på eiersiden er blant andre skipselektriker Eigel Ingvar Thom, som er god for vel over 100 millioner kroner.

Fra ikke å ha fått innpass hos bankene, har Kaupang Krypto omsider fått bankkonto og har attpåtil fått godkjent Skattefunn-midler for å videreutvikle plattformen.

– Mye større visjon

– Det finansierer ikke prosjektet, men reduserer kostnadene. Det er et veldig positivt bidrag inn, sier Gobel.

Skattefunn er Norges største støtteordning for forskning og utvikling og gir bedrifter mulighet til å få godkjent 19 prosent av sine prosjektkostnader som skattefradrag.

Gobel ønsker ikke å beskrive rammen i kroner og øre, men sier at midlene sørger for at selskapet, som har tre fulltidsansatte, kan jobbe med utviklingen neste år.

– Vi bygger en vekslingsplattform og en finansiell infrastruktur hvor vi bruker blokkjede for å koble opp kryptovaluta mot mer tradisjonelle finansielle tjenester. I den utviklingsprosessen har vi fått støtte fra Skattefunn, sier Gobel.

Noe enklere forklart er Kaupang Krypto en plattform hvor brukerne kan kjøpe og selge bitcoin og andre kryptovalutaer.

– Vi har en mye større visjon om hvordan denne plattformen vil se ut om kort tid, sier Gobel.

Tredoblet antall kunder

Gründeren vil ikke si hvor mye selskapet veksler for eller hvor mange kunder de har, av konkurransehensyn. Han opplyser imidlertid at antall kunder har tredoblet seg siden de åpnet plattformen i februar.

Selskapet får inntekter ved å ta et gebyr på hver handel, vanligvis et sted mellom null og 1,5 prosent.

Gobel tror det er penger å tjene frem i tid.

Nikolai Nyrud Gobel har store visjoner om hvordan plattformen vil se ut.
Nikolai Nyrud Gobel har store visjoner om hvordan plattformen vil se ut. (Foto: Odin Jæger)

– Vi trenger høyere volum for at dette skal gå rundt. Vi har investorer som har finansiert reisen og som har tro på at dette skal bli lønnsomt i løpet av kort tid. Det er flere som konkurrerer om det samme beinet i Norge, så det blir spennende å se hvem som overlever, sier Gobel.

Han sier de har budsjettert med lønnsomhet mot sommeren/høsten 2021.

Flere andre kryptoselskap vokste frem i 2017 – året da bitcoinprisen steg til vanvittige 20.000 dollar mot jul. Nå har den falt tilbake til rundt 10.000 dollar per bitcoin.

Gobel og Kaupang Krypto tror kryptovaluta vil bli mer og mer sentralt.

– Dagens finansielle tjenester er håpløst tregt og dyrt når du ser hva som er mulig med teknologien i 2020, sier Gobel.

– Vi tror at den bakenforliggende strukturen som blir brukt i fremtiden vil bestå av mange blokkjedeløsninger for det som gjøres digitalt. For kundene er det ikke sikkert de vil vite at det ligger blokkjedeteknologi bak tjenestene de bruker, men man kommer til å få betydelig raskere og billigere løsninger på internasjonale betalinger, samtidig som bedriftene får lavere gebyrer, sier han.

Får ikke utbetalt noe i 2020

Områdedirektør Anne Kjersti Fahlvik i Forskningsrådet sier Skattefunn er en rettighetsbasert ordning som skal motivere flere bedrifter til å forske og utvikle.

– Prosjektene som får Skattefunn-godkjennelse må oppfylle kriteriene til et FoU-prosjekt (forskning og utvikling, red.anm.), slik det er definert i forskrift til skatteloven. Det gjør prosjektet til Kaupang Krypto, og derfor er prosjektet godkjent, sier hun.

Selskapet vil ikke få noe utbetalt i 2020, men får skattefradrag og eventuelt utbetaling i 2021 over skatteoppgjøret.

I fjor ble det sendt inn til sammen 4560 Skattefunn-søknader, hvorav 2850 ble godkjent. Forskningsrådet har i år fått inn 3722 søknader til garantifristen 1. september i år. Hvor mange som godkjennes har man ennå ikke tall på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.