– Jeg er ingen katt, jeg er ingen institusjonell investor, jeg er ikke et hedgefond, jeg har ikke klienter, og jeg gir ikke finansielle råd mot vederlag. Jeg er en individuell investor som gjør investeringer basert på egne analyser.

Det sa Keith Gill under sitt åpningsinnlegg under høringen i den amerikanske kongressen som startet klokken 18 norsk tid torsdag.

Gill er en av de mest innflytelsesrike såkalte småinvestorene i Gamestop-opprøret.

Bakgrunnen for høringen i Representantenes hus, kalt «Game Stopped? Who wins and loses when Short Sellers, Social Media, and Retail Investors collide», er forhold som oppsto i forkant av, under, og etter den elleville oppgangen til Gamestop-aksjen.

Den kortlevde aksjeoppgangen kom etter at Reddit-tradere gikk sammen om å sende aksjen opp for å påføre hedgefond som hadde veddet på kursfall store tap.

Den mest kjente av Reddit-traderne er Keith Gill, også kjent ved Reddit-brukernavnet /DeepFuckingValue, og Youtube-navnet «Roaring Kitty». Gill hausset opp aksjen på Reddit-underforumet /WallStreetBets, og blir av mange sett på som hobbytradernes «leder» i kampen mot storkapitalen.

Som sertifisert finansanalytiker er Gill, som også var ansatt i et forsikringsselskap under oppgangen til Gamestop-aksjen, blitt anklaget for markedsmanipulasjon og for å ha spilt en dobbeltrolle – noe han blankt avviser.

DNs finansredaktør om Gamestop-sirkuset: – Dette er helt unikt og vil ende i tårer
Småinvestorer som organiserer seg via sosiale medier ryster de profesjonelle investorene. Det som skjer i Gamestop nå kan vi kalle et Donald Trump-øyeblikk i aksjemarkedet, sier DNs finansredaktør Terje Erikstad.
02:02
Publisert:

Klar for krig

I et skriftlig forhåndsinnlegg publisert onsdag kveld fremholder Gill at han handlet helt på egen hånd, at han ikke samarbeidet med noen, og at han ikke har forbindelser med noen hedgefond. Han sier videre at han ikke sitter på innsideinformasjon, eller kjenner noen innsidere i Gamestop. Han avviser blankt at han skulle bedt noen om å kjøpe eller selge aksjer i Gamestop, for selv å profittere på dette.

Gill viste på forhånd at han var klar for krig. Drøye femten minutter før høringen som Komiteen for finanstjenester hadde kalt inn til la han ut følgende tweet på sin Twitter-konto:

– Når jeg har skrevet om Gamestop på sosiale medier, har ikke det fungert som en annerledes samtale enn den folk har i hjemmet, eller ute på barer, når de snakker om aksjer, sa Gill i sitt innlegg under høringen.

Gill står fast ved at det ikke er han som er grunnen til at millioner av mennesker flokket til internettmeglere for å kjøpe Gamestop-aksjen. Han sier det er tragisk at mange tapte penger på nedgangen til Gamestop-aksjen, men at det ikke er noe nytt at å investere på børsen er risikofylt.

Jennifer Schulp, en representant fra reguleringsmyndighetene for finansnæringen i USA, sa under høringen at det er få bevis for at det som foregikk på Reddit var markedsmanipulasjon.

– Jeg mener sikkerhets- og utvekslingskommisjonen bør ta en titt. Men akkurat nå er det veldig lite som tyder på at det var markedsmanipulasjon, som vanligvis innebærer falsk og villedende informasjon, sa hun.

Nøkkelaktører avviser skyld

Sjef i nettmegleren Robinhood, Vlad Tenev, forklarer seg også under høringen. Bakgrunnen for at han er blitt innkalt er at Robinhood begrenset handel av Gamestop-aksjen da den steg som mest.

Tenev avviser alle beskyldninger om urent spill. Han sier Robinhood rett og slett måtte si stopp fordi de ikke klarte å behandle alle transaksjonene, og han avviser blankt beskyldningene om at Robinhood skulle ha handlet på vegne av hedgefond eller andre særinteresser.

– En vanskelig og smertefull erfaring, der kunder ikke fikk tilgang til pengene sine, sa Tenev, som avviste at Robinhood stanset handelen for å hjelpe hedgefondene.

Vlad Tenev, administrerende direktør i Robinhood, avgir sin forklaring torsdag. – Vi var nødt til å begrense handelen fordi vi ikke hadde nok kapital til å dekke det store volumet, sier han. House Committee on Financial Services/Handout via Reuters
Vlad Tenev, administrerende direktør i Robinhood, avgir sin forklaring torsdag. – Vi var nødt til å begrense handelen fordi vi ikke hadde nok kapital til å dekke det store volumet, sier han. House Committee on Financial Services/Handout via Reuters (Foto: House Financial Services Committ)

– Alle anklager om at Robinhood har bidratt til å hjelpe hedgefondene eller andre til skade for våre kunder, er absolutt falske og er markedsmanipulerende retorikk, skrev Tenev i sin skriftlige forhåndsuttalelse i forkant av høringen.

Kenneth C. Griffin i Citadel og Gabriel Plotkin i Melvin Capital Management, toppsjefene i de to hedgefondene som så vidt man vet tapte mest penger, snakker også under høringen. Sjefen i Reddit, Steve Hoffman, ble også hørt.

– Melvin Capital hadde ingen rolle i meglernes beslutning om å begrense kjøp og salg. Faktisk så solgte vi oss ut før begrensningene ble innført, sa Plotkin under høringen.

Kongressmann Juan Vargas (D) spurte Griffin om de tok kontakt med Robinhood for å stoppe handelen av Gamestop-aksjen.

– Spør du om vi hadde kontakt med Robinhood? svarte Griffin

– Angående Gamestop – snakket dere med dem om å begrense kjøp, men ikke salg av Gamestop? spurte Vargas

– La meg være helt klar: Absolutt ikke, sa Griffin.

– Så hvis vi spør alle i organisasjonen din er det svaret vi vil få? spurte Vargas

– Det stemmer, sa Griffin.

Keith Griffin, administrerende direktør i Citadel, forklarer seg i Kongressen torsdag. Han avviser påstander om at Citadel ba Robinhood begrense kjøp av Gamestop-aksjen (House Financial Services Committee via AP)
Keith Griffin, administrerende direktør i Citadel, forklarer seg i Kongressen torsdag. Han avviser påstander om at Citadel ba Robinhood begrense kjøp av Gamestop-aksjen (House Financial Services Committee via AP)

Gamestop-aksjen faller

Gamestop-aksjen falt til sluttkurs 40,69 dollar torsdag, et fall på rundt 15 prosent siden starten av høringen. Aksjen har steget 115 prosent siden årsskiftet, men omsettes nå for omtrent det samme som i dagene før den elleville oppgangen. Aksjen nådde et toppunkt på 483 dollar den 28. januar.

Under Gamestop-dramaet la Gill ut daglige oppdateringer av sin Gamestop-beholdning på Reddit, som på det meste viste en papirgevinst på nær 50 millioner dollar. Gill skal siden ha lidd store papirtap, men har ifølge seg selv ennå ikke solgt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.