Nye koronasmitterekorder i Europa og USA, samt fortsatt usikkerhet rundt en mulig ny amerikansk krisestøttepakke i nærmeste fremtid fortsetter å bidra til økt uro blant investorene.

Mandag falt de europeiske og siden de amerikanske børsene kraftig.

– Nedgangen kan skyldes lite appetitt blant investorene for å sitte på med investeringer når det er så mye usikkerhet som nå, tror makroøkonom Kelly Chen i DNB Markets i en morgenoppdatering:

- Det er kan være knyttet til både det amerikanske president- og senatsvalget, og hvorvidt det kommer nye amerikanske finanspolitiske tiltak før valget, i tillegg til smittesituasjonen i USA og Europa, som har gitt nye aktivitetsbegrensende smitteverntiltak særlig i europeiske land

De brede aksjeindeksene S&P 500 og Stoxx50 var ned henholdsvis 1,9 og 2,9 prosent, mens den såkalte fryktindeksen, Vixen, som viser hvor store svingninger investorene regner med på børsen den kommende tiden, hoppet til 32.

– Sist gang markedet snudde så brått var i september, da de amerikanske teknologiaksjene (FAANG) korrigerte seg tilbake, ifølge Chen, som viser til teknologiaksjene Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix og Google (Alphabet).

Hun peker på at nedgangen mandag var bred og påvirket energi-, bank- og industrisektoren.

Flere land har den siste uken implementert strenge smitteverntiltak, deriblant Norge.

Asiatiske børser faller

Natt til mandag norsk tid var det et bredt fall på de asiatiske børsene. Dette til tross for at kinesiske industriselskaper forbedret resultatene med 10 prosent sammenlignet med i fjor, ifølge det kinesiske statistikkbyrået.

  • Hang Seng-indeksen i Hongkong er ned 0,56 prosent
  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo, Japan er ned 0,04 prosent

– De langsiktige statlige rentene falt ettersom investorene lette etter trygge havner, og dollaren styrket seg litt mot euro. Andre deler av valutamarkedet var imidlertid litt mer atypiske, der den norske kronen styrker seg tross fall i de globale aksjemarkedene, skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets, som også beskriver investorene som mer forsiktige.

Ingvild Borgen Gjerde i DNB markets.
Ingvild Borgen Gjerde i DNB markets. (Foto: Petter Berntsen)

Når investorene leter etter tryggere steder å sette pengene sine, investerer de typisk i lån – eller altså statsobligasjoner – fra land som USA. Når kursen på lånene stiger, faller renten. Den norske kronen har tradisjonelt svingt i takt med risikostemningen i markedet, og gjerne svekket seg når det faller på børsene.

Økt kinesisk selvforsyning

Mandag startet det kinesiske kommunistpartiet arbeidet med sin kommende femårsplan, som bestemmer retningen for Kina politisk og økonomisk fremover.

– Basert på uttalelsene på forkant, vil et fokusområde være å styrke den kinesiske selvforsyningen i spesifikke sektorer, skriver Chen, som viser til den Kinas nasjonale kommisjon for utvikling og reform (NDRC) som er organet som i praksis styrer og planlegger landets utvikling. NDRC har nå kommet med to nye dokumenter:

– Den ene legger frem blant annet åtte industrier som NDRC prioriterer – her vil vi kjenne igjen flere av industriene nevnt i Made in China 2025. Den andre er en liste med tiltak som vil kunne gjøre det lettere for det private næringslivet å operere i Kina.

Nedgang på Wall Street

Mandag opplevde Dow Jones-indeksen sin verste børsdag siden starten av september med en nedgang på 2,29 prosent.

Teknologiindeksen Nasdaq og den brede S&P 500-indeksen falt med 1,5 prosent. ¨

– Fallet i dag er på grunn av nedstengningstiltak og frykten for en hard høst. I tillegg til det elementet at vi nærmer oss et valg og usikkerhet rundt det, og fremdeles en støttepakke som ikke er på plass, sa porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management mandag i forbindelse med fallet på Wall Street. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.