Onsdag morgen legger aluminiumskjempen Hydro frem sine resultater for tredje kvartal. Det har nå gått nær åtte måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlig forurensning.

– Vi venter et underliggende driftsresultat på 2,1 milliarder kroner i tredje kvartal, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

Ifølge estimater Hydro har hentet inn fra 13 ulike analytikere venter de i snitt et underliggende driftsresultat på 2,1 milliarder kroner. Det er drøyt 600 millioner kroner svakere enn i andre kvartal da Hydro leverte et driftsresultat på 2,7 milliarder kroner.

– Resultatsvekkelsen skyldes i hovedsak at alumina-kostnadene øker med mellom 400 og 500 millioner kroner, sier Sivertsen.

Full effekt av kostnadssmell

Produksjonsrestriksjonene ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte, har ført til et byks i alumina-prisene. Dette er negativt for Hydros aluminiumsvirksomhet som trenger en jevn strøm av alumina for å opprettholde produksjonen.

– Men den negative effekten av denne prisøkningen på lønnsomheten i aluminiumsdivisjonen slår inn med et betydelig tidsetterslep. I tredje kvartal vil vi nok begynne å se den fulle effekten av dette, sier Sivertsen

Analytiker Morten Normann i Carnegie peker også på høyere alumina-priser som den viktigste årsaken til resultatsvekkelsen i tredje kvartal. Carnegie venter at Hydro vil levere et underliggende driftsresultat på 2,08 milliarder kroner i kvartalet.

– Men det kan komme mange overraskelser fra bauksitt og alumina, som kan slå ut i begge retninger. Det er et stort og ulikt tidsetterslep på effektene av krisen i Brasil-virksomheten, og det er derfor litt vanskelig å spå, sier Normann.

Halv maskin gjennom regntiden

Carnegie-analytikeren tror imidlertid ikke at resultatsvingningene i Brasil-virksomheten er det investorene vil legge mest vekt på.

– Tallene i seg selv blir nok ikke så viktig. Hydro-aksjen er nå et «waiting game» og det er viktigere dersom det blir gitt nye signaler om når man forventer å få lov til å gjenoppta full produksjon, sier Normann.

Han tror også at investorene vil ha oppmerksomhet på utviklingen innen Hydros nedstrømsvirksomhet knyttet til valsede og ekstruderte produkter.

Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen sier det er vanskelig å spå når Hydro vil lykkes med å få løftet produksjonsrestriksjonene i Brasil.

– Vi antar vel nå at Alunorte vil forbli på halv maskin gjennom en ny regntid, og at selskapet i andre kvartal kan få på plass en løsning som gir full produksjon i løpet av tredje kvartal, sier Sivertsen.

Mangel på rekyl

Hydro-aksjen falt rundt 15 prosent da selskapet i begynnelsen av oktober varslet full nedstengning av all virksomhet i Brasil på grunn av at det gamle rødslamdeponiet ved Alunorte var fullt. Krisen ble på få dager avverget ved at Hydro fikk lov til å bruke en ny tørketeknologi for rødslammet, som ville forlenge levetiden til det gamle deponiet med minst ett år.

Til tross for at krisen ble avverget har ikke Hydro-aksjen løftet seg noe særlig fra bunnivåene i dagene markedet fryktet en full nedstengning i Brasil.

– I all hovedsak skyldes nok dette at aluminiumsprisen har falt mye tilbake og er nå under 2000 dollar per tonn, sier Sivertsen.

– I tillegg har det vært en del markedsuro den siste uken og sykliske aksjer har generelt fått kjørt seg, sier Carnegie-analytiker Morten Normann.

Ingen av de to analytikerne har tro på at mangelen på en rekyl i Hydro-aksjen skyldes at den overraskende krisen knyttet til det gamle rødslamdeponiet har ført til tillitssvikt blant investorene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva i alle dager er «deepfakes»?
Henrik Lied i NRK Beta gir deg svaret på halvannet minutt.
01:26
Publisert: