Den eskalerende handelskrigen har preget markedene det siste året. Den truer med å senke veksten i den globale økonomien mer enn man hadde sett for seg. I tillegg har det skapt et skifte i oljemarkedet der det blir satt spørsmålstegn ved hvordan etterspørselen etter råolje blir fremover.

Oljeprisen har falt. Det påvirker Oslo Børs og norske aksjer umiddelbart.

Den amerikanske handelsdelegasjonen avsluttet torsdag samtaler i Kina. Begge sider melder om fremskritt.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank er optimist.

– Selv om vi tror det makroøkonomiske bakteppet skal bli verre før det blir bedre, spesielt i Kina, tror vi en handelsavtale vil bli en forutsetning for at resesjonsfrykten i finansmarkedene kan legges på is inntil videre, sier han til DN.

Trenger en løsning

Han har listet opp fem grunner til at han tror de to supermaktene klarer å lande en konstruktiv avtale.

  1. Trump var initiativtager til forhandlingene denne gangen, og har uttrykt optimisme knyttet til prosessen.
  2. Trump stiller med svakere forhandlingskort ettersom både amerikanske aksjer og amerikansk økonomi viser svakhetstegn, noe som øker hans behov for å fremskaffe positive nyheter.
  3. Trump trenger en løsning i forkant av valget i 2020, som kan inkludere økt kinesisk import av blant annet jordbruksråvarer og naturgass, som kan styrke hans oppslutning i avgjørende stater.
  4. Eskalering av handelskrigen vil føre til ytterligere kursfall for amerikanske aksjer og øke misnøyen mot Trump i det amerikanske næringslivet.
  5. Kina har på sin side sterke incentiver til å unngå ytterligere svekkelse i egen økonomi, og er trolig villige til å imøtekomme Trump på flere områder.

Fristen for å inngå en avtale er 2. mars. Etter det vil USA innføre ny tolløkning.

Trolig nye forhandlinger snart

Donald Trump gikk til valg på å gjenopprette handelsbalansen mellom USA og Kina. USA har hatt et enormt handelsunderskudd mot den asiatiske stormakten, og Trump har fulgt opp budskapet fra valgkampene.

Det er heller ikke få ting USA og Kina er uenige om. Forhandlingstemaene strekker seg fra alt fra teknologi og landbruksprodukter til olje, gass og andre råvarer.

Steven Mnuchin.
Steven Mnuchin. (Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB Scanpix)

Kinas visestatsminister og toppforhandler Liu He vil trolig komme til Washington i januar for å diskutere handel.

– Hensikten er at visestatsminister Liu He mest sannsynlig kommer og besøker oss senere denne måneden, og jeg venter at nedstengningen av regjeringen ikke vil påvirke det, sa USAs finansminister Steven Mnuchin torsdag, ifølge CNBC.

«Planen har skapt irritasjon»

Ifølge Christian Lie kommer kampen om å bli teknologisupermakt til å bli den største utfordringen.

– USA beskylder Kina for å tvinge utenlandske selskaper i landet til å dele informasjon om blant annet egen teknologi, og temaet er sannsynligvis det viktigste og mest avgjørende for å lande en avtale, sier Lie.

Innen 2025 har Kina ambisjon om å bli en ledende verdensmakt innen områder som kunstig intelligens, robotteknologi, bioteknologi og elektrifiserte og selvkjørende biler.

– Planen har skapt irritasjon i Det hvite hus fordi dette betyr at Kina vil bli en direkte og truende konkurrent, men også fordi de mener kineserne bryter WTO-retningslinjer for rettferdig konkurranse siden mange av selskapene som skal utvikle teknologien, får statlig støtte, sier sjefstrategen.

Må redde bøndene

Tollene USA har innført på kinesiskproduserte varer, tilsvarer en verdi av 200 milliarder dollar. Kina har slått tilbake med tilsvarende toller. Siden har det løsnet litt. Kina har senket toll på biler fra USA og åpnet for import av ris.

Likevel er det fortsatt mange amerikanske jordbruksråvarer som er rammet av kinesisk import. Toll på varer som soyabønner, mais, bomull og svin har ført til negative konsekvenser for amerikanske bønder.

– Trump vil trolig ha et sterkt ønske om at disse tariffene fjernes for å gjenoppbygge tillit blant noen av hans viktigste velgere. Kina har vist velvilje ved å øke ordrene av soyabønner fra USA de siste ukene, men uten fremgang i forhandlingene kan disse i verste tilfelle kanselleres, sier Lie.

Apple-boikott

I tillegg faller pågripelsen av Huaweis finansdirektør fortsatt kinesere tungt for brystet. Finansdirektøren ble pågrepet i Canada på arrestordre fra USA. Flere kinesere har siden oppfordret til å boikotte Apple.

Det skal også forhandles om olje og gass. Ifølge Christian Lie er det en vinn-vinn-situasjon for begge land ettersom USA er en dominerende eksportør av olje og gass, mens Kina er verdens største importør.

– Forhandlingene vil ikke bare handle om å fjerne kinesiske tariffer på gassimport, men også hvorvidt kinesiske selskaper vil få tilgang til, og bli motivert til, å investere i fremtidige amerikanske lng-eksportprosjekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Politiet ønsker kontakt med disse personene
Politiet offentliggjorde i dag to overvåkningsvideoer fra Futurum-bygget på Lørenskog, der ektemannen til den antatt kidnappete Anne-Elisabeth Hagen jobber.
00:49
Publisert: