De siste ukene har bilder og videoer fra et koronanedstengt Shanghai spredt seg over hele verden. Millionbyen med over 26 millioner innbyggere har registrert over 400.000 smittetilfeller siden mars. Tvangsflytting av innbyggere til karantene langt fra hjembyen, skal ha ført til uvanlig sterk misnøye.
Hongkongbaserte South China Morning Post skriver søndag at hovedstaden Beijing er i alarmberedskap etter en plutselig kraftig oppgang i antall smittetilfeller de siste dagene. Situasjonen beskrives som «dyster».
Kinesiske myndigheter har satset på en svært streng nullvisjon for koronasmitte, noe finansinstitusjoner mener kan bremse landets økonomiske utsikter. Senest denne uken varslet japanske Nomura en betydelig forverring i realtidsdata for april, og kuttet på torsdag vekstprognosene for hele året til 3,9 prosent for verdens nest største økonomi.
DZ Bank-analytiker Manuel Mühl, som ifølge Bloomberg var den som var først ute med å spå et kraftig fall i kinesiske teknologiaksjer i fjor, mener at utsiktene for det kinesiske aksjemarkedet og den økonomiske veksten i Kina er svært usikre.
– Du har en veldig tøff makrosituasjon, med eiendomssektoren, som helt klart har enorme problemer, og store byer som blir fullstendig nedstengt. Begge disse tingene skader virkelig forbrukernes tillit, sier Mühl til nyhetsbyrået.
1000 milliarder dollar forduftet
I et notat til investorer i fjor sommer ba Mühl dem om å selge kinesiske teknologiaksjer, samtidig som nesten alle andre analytikere hadde kjøpsanbefalinger. Årsaken var ifølge Mühl overhengende risiko for innstramninger i reguleringer.
– Vi følte at ingen i markedet anerkjente denne risikoen, sier Mühl til Bloomberg.
Like etter at Mühl slapp sin analyse i fjor, varslet kinesiske myndigheter at de ville forby selskaper å drive med privatundervisning for profitt. I tillegg varslet myndighetene innstramninger overfor spillselskaper.
Den harde tonen fra Beijing førte til at 1000 milliarder dollar i markedsverdi forduftet, og teknologiindeksen på Hongkong-børsen har falt over 60 prosent siden toppen i februar 2021.
I mars førte signaler om å lette litt på innstramningene fra kinesiske myndigheter til en kortvarig oppgang for teknologiselskapene, men Mühl er fortsatt pessimistisk.
Han påpeker videre at myndighetenes innstramninger har ført til at ingen vet hva som egentlig er risikopremien for kinesiske aksjer, ettersom markedet fortsatt leter etter prisingen.
Kina-børsene har falt sammenhengende de siste ukene, og Shanghai-indeksen er på sitt laveste siden sommeren 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.