Donald Trumps opptrapping i handelskrigen har ført til en særdeles dårlig stemning i det globale markedet, der flere frykter tiden som kommer. Den amerikanske presidenten varslet torsdag kveld toll på kinesiske varer for ytterligere 300 milliarder dollar, der 97 prosent av alle varer som eksporteres fra Kina til USA vil stå ovenfor tollbarrierer.

– Det er litt skummelt nå, fordi det er større svingninger i markedet, oljeprisen hopper opp og ned og det er utvilsomt en skummel utvikling i makroen generelt, sier aksjesjef Gaute Eie i meglerhuset ABG Sundal Collier.

Eie mener at det som truer aksjemarkedet mest er panikk.

– Markedet er psykologi, så du vet aldri når en samlet verden får litt felles panikk. Børsfall følger ofte børsfall, og det er ofte slik en korreksjon kan oppstå.

Oslo Børs åpnet som ventet ned fredag morgen etter Trumps utspill kvelden før. Børsen åpnet ned med halvannen prosent, men korrigerte seg til én prosent etter kort tid. Etter fire timers handel er hovedindeksen ned 1,1 prosent klokken 13 fredag ettermiddag.

Har alt som trengs

Aksjesjefen vil ikke spekulere i om det er en korreksjon på vei, men legger ikke skjul på at brikkene som trengs for en nedgangsperiode i aksjemarkedene er til stede.

– Jeg vil ikke spekulere i om vi vil få et fall eller ikke, men aksjemarkedet har hatt en litt dårlig start etter ferien. Vi har alt som trengs for å presse markedene til en korreksjon, sier han.

– Vi er ikke livredde, men litt redde for at de mørke skyene vi ser skal skape en panikk som velter dominobrikker.

Eie viser til at folk er nervøse for makroklimaet.

– Makrodataene er veldig skumle, der Europa har lave renter og liten vekst, og vi ser også skumle data fra Asia.

Han påpeker at en vedvarende handelskrig heller ikke er bra for børsene.

En unnskyldning

Eie tror ikke at Trumps tolløkning vil føre til noen voldsom reaksjon i markedet, men trekker frem at handelskrigen ofte blir brukt som en unnskyldning når markedet gjør det svakt.

– Min følelse er litt at dette er noe markedet har levd med den siste tiden og at det ikke vil komme noen voldsom reaksjon, sier Eie.

– Jeg tror det er en unnskyldning. Markedet har vært veldig sterkt tidligere, og bruker nå handelskrigen som en unnskyldning for at aksjene faller.

Selv om Donald Trump trappet opp tariffene i handelen mellom Kina og USA, tror ikke Eie at konflikten kommer ut av kontroll, men tror det er en stor sjanse for at Trump etter hvert kommer til fornuft da han har et ønske om å bli gjenvalgt.

Aksjesjefen mener de mer risikable aksjene er de sykliske aksjene. Han nevner Elkem, Hydro, oljesektoren og oljeservicesektoren, men mener de har vært veldig svake, noe som også er priset inn i aksjekursen. Sykliske aksjer er aksjer som følger utviklingen i verdensøkonomien.

– Vi sitter nå og regner på hvilke aksjer som har falt for mye. For eksempel er vel Aker Solutions den svakeste av oljeserviceaksjene med et fall på over 30 prosent de siste tre månedene. Vi tror også at det nærmer seg en bunn i Elkem og Equinor som begge er ned mye siste tre måneder, sier Eie.

Tror investorer undervurderer bankene

Eie trekker frem at banksektoren blir spennende å følge med på fremover, og mener at flere investorer undervurderer hvor mye bankene kommer til å tjene.

Oslo Børs faller over én prosent

– Jeg synes at banksektoren begynner å bli veldig spennende nå. Nordiske Bankaksjer er i snitt ned 10 til 20 prosent bare siste to månedene og flere nærmer seg halvert fra toppen som Nordea og Danske Bank.

Eie mener at de fallende aksjekursene kan skyldes veldig lave renter, dårlig makro og kanskje noe økende tap, men påstår at investorer også undervurderer bankene.

– Jeg tror investorer undervurderer hvor mye penger bankene komme til å tjene i årene som kommer selv med lave renter. Både Danske Bank, Nordea, Sbanken og Nofi er aksjer jeg tror er et veldig bra kjøp nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.