– Jeg synes synd på Einar Aas, at han ikke klarte å stå igjennom. Det viste seg å være et veldig godt veddemål. Han ville tjent milliardbeløp, sier Oddgeir Løken, daglig leder og forvalter i Kirkesundet Kraft i Ålesund.

Hovedeier er radiograf og investor Ivar Arvid Molvær, som tidligere har vært en av de største private aksjonærene i oljeselskapet DNO.

Et veddemål på at forskjellen mellom tyske og nordiske kraftpriser skulle minske ble Einar Aas' bane etter at han i mange år hadde vært den desidert mest suksessrike krafttraderen i Norge. Siden har Aas jobbet for å gjendrive mest mulig av tapet.

Da Aas hadde spilt fallitt i fjor høst, fikk kraftbørsen Nasdaq et tap på 1,1 milliarder kroner. Kirkesundet Kraft var en av de mange kraftinvestorene og medlemmene på kraftbørsen Nasdaq som måtte punge ut for å dekke opp tapet. Investeringsselskapet måtte ut med 680.000 kroner, sure penger etter et tapsår i 2017.

Flere kontrakter

Like etter satte Løken penger på det samme som Aas.

– Vi tok et lite veddemål. Det ga god uttelling, sier Løken. Han vil ikke ut med hvor mye han satset, men forteller at han, som Aas, gikk inn i flere kontrakter for både 2018, 2019 og 2020. Han vil heller ikke være spesifikk på hvor stor gevinsten er, men det er liten tvil om at den er mange ganger de 680.000 kroner selskapet måtte bla opp for Aas' tap.

– 2018 ble et veldig godt år, og dette var en av to satsinger som gjorde at vi er veldig godt fornøyd med fjoråret. I første halvår tjente vi godt på den store prisoppgangen i kraftmarkedet. I sum bidro de like mye, sier Løken.

Kirkesundet Kraft endte med et resultat på 17,9 millioner kroner etter skatt, en kraftig forbedring fra 2017 som ga et tap før skatt på ti millioner. Resultatet ga en dobling av egenkapitalen, til 33 millioner kroner.

Best med uro

Det er det beste året siden 2010, og hovedeier Ivar Arvid Molvær er ikke i tvil om hvorfor.

– Vi tjener penger når kraftmarkedet er urolig. Når det er små forskjeller, er det vanskelig å tjene penger. For å trade må man ha bevegelse, det vet alle. Det gjelder i aksjemarkedet, og overalt, uansett om du investerer kort eller langt, sier Molvær.

Etter å ha gjort en kule på DNO-aksjer i fjor, opplyser han å ha solgt seg ned i oljeselskapet.

– Jeg er litt inne i shipping, både tank og lng. Det er mye usikkerhet nå, med handelsavtaler og så videre. Men en har tro på at ratene skal opp og at det skal mye lng til Østen.

Den utflyttede sunnmøringen har bodd mange år i Stavern og var med og bygget opp det første private konsernet med røntgeninstitutter i flere byer. Selskapet ble etter hvert solgt til Curato, nå en del av Aleris.

– Nå er jeg primært investor, sier Molvær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.