Oppbremsningen i oljeinvesteringene har gjort over 40.000 oljeansatte overflødige og sendt en rekke norske rigger og offshorefartøy i opplag. Samtidig har oljesmellen presset en samlet leverandørbransje til å kutte kostnadene til beinet.

Kostnadsfrykt

Aker-hovedaksjonær og investor Kjell Inge Røkke frykter at kuttene har gått for langt. 

Om to-tre år vil det mest sannsynlig komme en ny oppgang for oljebransjen, og på det tidspunktet er det sannsynlig at leverandørene vil mangle nødvendig kapasitet og kompetanse, mener han.

«Når oppturen kommer skyter kostnadene i været. Jeg frykter at det samme skjer igjen», skriver Røkke i sitt årlige brev til aksjonærene i Aker ASA publisert fredag. 

Selv om «de fleste» i dag snakker om det motsatt, mener han det erfaringsmessig fører til kostnadsvekst. Derfor må aktørene samarbeide enda bedre, mener Røkke. 

Jeg har en god tone med frisøren min
Røkke

«For å unngå olje- og gassindustriens tidligere svøpe må oljeselskaper og leverandører slutte å behandle hverandre som bipolare - noen er det sikkert, men ikke alle. Vi bør finne mer harmoni gjennom tillitsvekkende samarbeidsformer», skriver investoren.

Delte

Bekymringene er et ekko av tidligere uttalelser fra aktører som oljerådgiver Jarand Rystad i Rystad Energy. 

I fjor på denne tid varslet han at en ny opptur ville gi en historisk kostnadsgalopp, som ville bli minst like sterk som nedturen har vært.

- Vi har hatt det største kostnadsfallet i historien. Men, vi kan være ganske sikre på at det vil skape den største kostnadsøkningen i historien, sa Rystad til DN i mai fjor.

Ikke alle er like enige. 

Statoil-sjef Eldar Sætre kunne nylig presentere en break-even oljepris på 25 dollar fatet for utbyggingen av Johan Sverdrup. Dette var muliggjort ved at kostnadene er blitt halvert siden de første anslagene. 

Men, folk glemmer at 80 prosent av kuttene er effektivitetsgevinst, mener han. 

- Det mye snakk om festeevne (stickyness). Vi vil få dem (kuttene, red. anm) til å feste seg, sa Sætre i mars i år.

Samspill

Statoil-sjefen mener syretesten ligger i å lære fra andre bransjer, som industrien, der nøkkelordene er «standardisering» og «industrialisering». 

Nettopp effektivisering og samarbeid er også Røkkes budskap.

«Det krevende markedet vi har opplevd de siste par årene, og som fortsetter i 2017, krever handling. Den åpne dialogen og det konstruktive samarbeidet mellom tillitsvalgte, ansattes representanter og ledelsen i Aker og Aker-eide selskaper, gjør det mulig å gjennomføre store endringer og tilpasninger på en omforent og kraftfull måte. Samspillet og endringsdyktigheten er en sterk faktor som utgjør en forskjell i Aker», skriver Røkke.

Røkke vil også ha bedre samspill mellom oljeselskapene og leverandørene.

«Vi må unngå bransjeholdninger hvor skalpering belønnes. Med en skarp kniv kan du skjære et stykke hud med hår fra hodebunnen av en fiende som bevis på seier – eller separere hodet fra kroppen. Bruk av andre skarpe redskaper – som kan klippe, stusse, kutte og barbere – kan få kunder, leverandører og partnere til å se bedre ut. Jeg ønsker å forstå de som har skarpe redskaper rundt mitt hode. Jeg har en god tone med frisøren min», påpeker han.

- Et velmenende råd

Aker-eieren benytter også anledningen til å rette skyts mot myndighetene. 

Han påpeker at skattesystemet er slik at skattebetalerne får regningen på 90 prosent av overskridelsene i et utbyggingsprosjekt. Saken fortsetter under grafikken

«Dessverre er det ofte store kostnadsoverskridelser. Et velmenende råd til stortingspolitikere som godkjenner alle utbyggingsplaner over 10 milliarder kroner: Dere burde passe bedre på hvem som dere lar låne skattebetalernes kredittkort», skriver Røkke. 

«Når «overtrekket » er så stort som det har vært, burde det være relevant og interessant å gå åpent gjennom «kontoutskriften» for å lære av det. Ikke overlat til informasjonsavdelinger og spinndoktorer å bortforklare fakta og realiteter», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Banan i Roti
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på desserten Banan i Roti.
01:53
Publisert: