Kjell Inge Røkke (60), Aker-toppen, fortsetter trenden med å hente ut store millionbeløp fra The Resource Group (Trg), og det ferske regnskapet viser at han hentet ut 554 millioner kroner i fjor pluss et ekstraordinært utbytte på 50 millioner kroner.

Det betyr at han har hentet ut omtrent 4,8 milliarder kroner siden 2008, i 2017 hentet han også ut 550 millioner kroner.

Gjennom toppselskapet kontrollerer Kjell Inge Røkke sine eierandeler i Aker-konsernet og andre selskaper. Trg er heleid av Røkke.

Røkke hadde i 2018 en finansinntekt i morselskapet på 1,2 milliarder kroner og et resultat før skatt på 1,1 milliarder kroner, som var 18 prosent høyere enn året før.

Røkke eier litt over to-tredjedeler i det største selskapet i porteføljen, Aker asa, som igjen er aksjonær i sine operative virksomheter: Lete- og produksjonsselskapet Aker BP, oljeserviceselskapet Aker Solutions, oljeinvesteringsselskapet Akastor, EPC-selskapet Kværner, skipsleasingsselskapet Ocean Yield og bioteknologiselskapet Aker BioMarine.

Røkke kommenterer sjeldent til pressen, og ifølge hans mediekontakt i Aker, Atle Kigen, ønsker han heller ikke å uttale seg denne gangen.

Feiret 60-års dag på Fiji

I fjor høst fløy Røkke inn nære og kjære til øystaten Fiji i Stillehavet for en celeber feiring av hans 60-års dag.

Ifølge Se og Hør leide Røkke alle villaene og hele den såkalte Kokomo-øyen, og ifølge nettsiden til øyen koster dette omtrent én million kroner i døgnet.

Familie, venner og en rekke kjendiser var blant gjestene som skal ha fløyet til Fiji og blitt fløyet inn til Kokomo-øyen med sjøfly. Blant kjendisgjestene var aha-medlem Magne Furuholmen.

Det manglet heller ikke med underholdning på ferieøya. Artisten Maria Mena ble fløyet inn, og la selv ut flere bilder om turen på Instagram.

Se dette innlegget på Instagram

Det var gøy så lenge det varte... -

Et innlegg delt av Maria Mena (@mariamena_official)

Tjener en milliard - null skatt

Utbyttene fra Kjell Inge Røkkes investeringsselskap, The Resource Group, har siden 2008 summert seg opp til over 4,9 milliarder kroner. I fjor gjorde han en omstrukturering i selskapet hvor han flyttet verdier over til et gammelt Aker-selskap og byttet navn.

Ved overføringen i fjor resulterte dette også i at Røkke fikk en skattefordel på to milliarder kroner, som han benyttet seg av i 2018 og gikk ut av året med en fremdeles skattefordel på en milliard kroner. Dette betyr at Røkke kan tjene en milliard i år og fremdeles rusle forbi skattekontoret uten å bli hanket inn for å betale til staten.

Skal gi bort majoriteten av sin formue

Trg skriver i sitt regnskap at Kjell Inge Røkke har uttalt offentlig at han ønsker å gi tilbake til samfunnet. Spesielt nevnes lokalsamfunnet, utdannelse, bedring av livssituasjon til funksjonshemmende og miljøet.

I 2017 valgte Røkke som første nordiske medlem å bli med i «The Giving Pledge». I denne klubben plikter medlemmene seg til å gi bort halvparten, eller mer, av sine formuer. Andre medlemmer er, for eksempel, Bill Gates og Warren Buffets og ble startet opp av sistnevnte.

I 2018 donerte Røkke bort totalt 100 millioner kroner, og mest gikk til stiftelsen VI som skal bidra til at funksjonshemmede får bedre livssituasjon, folkehelse, økt mestringstro og blir bedre integrert. De fikk 25 millioner kroner av milliardæren.

Diskuterte milliardtransaksjon

Kjell Inge Røkke og Aker har i den senere tiden vært mye i media etter at DN kunne avsløre at Aker BP og Equinor hadde diskutert en milliardtransaksjon.

Transaksjonen ville bety at Aker BP får Equinors 20 prosent andel i oljeselskapet Lundin mot at Equinor får Aker BPs andel av Noaka-utbyggingen pluss et kontantoppgjør.

Nyheten og et oljeprisbyks har også fått Arctic-forvalter Albert Collett til å se lyst på Aker BP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.