– Jeg har en fantastisk spennende jobb. Jeg tok den ikke for pengene. Det er et samfunnsprosjekt, sier Bjørn Blindheim.

Siden 2015 har han ledet stipendprogrammet Aker Scholarship og Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkkes allmennyttige stiftelse for utdannelse.

Med støtte fra stiftelsen har 100 studenter de siste fire årene kunnet realisere drømmen om studier ved noen av verdens aller beste universiteter på master og ph.d.-nivå: Cambridge, Oxford, MIT, Harvard, Stanford med flere. Studentene får dekket studieavgifter, og i tillegg leve- og bokostnader så lenge studiet varer. Til sammen har de fått utbetalt over 54 millioner kroner fra stiftelsen frem til utgangen av 2019.

Bjørn Blindheim leder Aker Scholarship og tjener svært godt på å lede stiftelsen som deler ut Kjell Inge Røkkes stipender til verdens fremste universiteter.
Bjørn Blindheim leder Aker Scholarship og tjener svært godt på å lede stiftelsen som deler ut Kjell Inge Røkkes stipender til verdens fremste universiteter. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Kjell Inge Røkke er kjent for å betale sentrale medarbeidere godt. Så også Bjørn Blindheim.

For å lede stiftelsen, som har én heltids- og en deltidsansatt, tjente Blindheim i fjor drøyt tre millioner kroner. I snitt har han de siste fire årene hatt en lønn på 2,6 millioner kroner, til sammen 10,5 millioner kroner fra 2016 til 2019.

Et privilegium

– Jeg har ingen kommentarer til min lønn. Det er et privilegium å få jobbe med de rammebetingelser som Røkke og Aker har lagt på bordet. Det er ikke helt trivielt det vi prøver å gjøre her: Å bistå de beste talentene til å reise ut til de beste universitetene i verden uavhengig av mors og fars lommebok. Det krever mye oppfølging, slik at de kan realisere sitt potensial og bidra i det norske samfunnet. Det er målet, sier Blindheim.

Blindheim opplyser at i år har 25 nye studenter fått tilsagn.

Dermed er det så langt i alt 125 som har fått, får og vil få støtte fra stiftelsen.

Alle forventede utgifter blir kostnadsført med en gang stipendiet blir gitt, og Kjell Inge Røkke og hans selskaper har til nå bevilget over 140 millioner kroner til stiftelsen.

Kjell Inge Røkke startet med én fiskebåt - nå er han en av Norges største arbeidsgivere
Video fra Dagens Næringsliv
03:46
Publisert:

Aker-sjef Øyvind Eriksen, som er styreleder i stiftelsen, kommenterer heller ikke lønnsnivået til Blindheim. I en epost skriver han at Blindheim takket ja til å lede arbeidet med Aker Scholarship primært fordi han har et glødende engasjement for utdannelse og talentutvikling.

– Bjørn har siden oppstarten gjort en meget god jobb for stiftelsen og utviklingen av Aker Scholarship. De første fem årene har vi gitt stipend til og bistått 125 unge talenter som har potensial til å utgjøre en forskjell i samfunnet. På kort tid er det etablert et samarbeid med ni av verdens mest anerkjente universiteter. Samtlige Aker Scholars har med Bjørns gode veiledning kommet inn på ledende master- og doktorgradsprogrammer. Det står det stor respekt av. I Aker er vi stolte av hva Aker Scholarship har oppnådd, skriver Eriksen.

Ikke så fett

Ikke alt arbeid i Røkke-stiftelsen er like godt betalt.

For å velge hvilke studenter som skal få støtte, får Blindheim også god hjelp av Akademisk komité i stiftelsen. Der sitter åtte av Norges fremste faglige kapasiteter på sine felt, de fleste professorer, i ingeniørfag, realfag, medisin, samfunnsvitenskap og økonomi. Ifølge hjemmesiden til Aker Scholarship er komiteen «sentral i utvelgelsen av hvem som skal få stipend» og regnskapet viser at komiteens medlemmer til sammen får et honorar på 300.000 kroner årlig.

– Dette er ikke et oppdrag man tar lett på. Vi går personlig god for studentene vi anbefaler, og hvis for mange ikke blir tatt opp ved skolene de søker på, vil det slå direkte tilbake på vår profesjonelle stolthet, sier Iver B. Neumann, siden årsskiftet direktør ved Fridtjof Nansens Institutt, tidligere professor ved UiO og London School of Economics, LSE og forskningsdirektør ved Nupi.

Han anslår at han bruker 75 timer i året på stiftelsen og oppfølging av studentene, og for det mottar han 50.000 kroner i året.

Regnet om til timelønn betyr det 670 kroner timen, mens timeprisen til Blindheim tilsvarer 1540 kroner basert på et normalårsverk.

Svært velkomment

– 50.000 er bra det, sier Neumann.

– Vi i akademia gjør veldig mye sånt arbeid gratis. Akademia driver stadig med gaveøkonomi, det vil si at når jeg trenger en som kan lese en doktorgrad, får jeg som regel ja. Og når en annen spør meg, sier jeg som oftest ja. Så kommer en privat aktør og tilbyr ordentlig betaling. Det er svært velkomment.

Som professor ved LSE tjente han rundt det dobbelte av hva han tjente som professor her.

– Sosialdemokratiet i Norge har bygget ned kunnskap, men det blir stadig flere professorer. Snart kan gud og hvermann kalle seg professor i alle slags merkelige fag, og både status og lønn har falt. De eneste som tjener mer enn en million, er jurister, fordi de er nærmest en markedssituasjon, sier Neumann.

Neumann avviser blankt at han jobber billig for Røkke:

– Norske universiteter er blitt så dårlige, at det er helt fantastisk at en mesen gjør det mulig for norske studenter å komme inn på verdens beste universiteter. Jeg gjør det for at vårt yrke skal overleve.

Uslepne diamanter

Ola Mestad, jusprofessor og leder av Institutt for Sjørett ved UiO, betegner honoraret som helt ok.

– Det ligger en del innsats i jobben. Jeg var først ikke så keen, fordi jeg har liten tid. Men det er en veldig god stipendordning og jeg er imponert over hvor proft det er lagt opp. Samtidig er det spennende å sitte sammen med professorer i ingeniørfag og intervjue dyktige studenter, sier Mestad.

Blindheim sier det er kjent at offentlig sektor har et annet lønnsnivå. Han opplyser at to av professorene har avstått fra å få honorar.

– Jeg vet ikke hva professorer tjener, og synes ikke jeg skal spørre dem om det heller. Dette er et samfunnsprosjekt, det er derfor de er med og det er derfor jeg er med. Det å velge ut det vi tror er uslepne diamanter, er en spennende prosess, sier Blindheim.

Styret, som faktisk beslutter hvem som får stipend, får ingenting for arbeidet de nedlegger. Siden opprettelsen har styret bestått av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland og tidligere McKinsey-sjef i Norge, Tore Myrholt, i tillegg til stifteren Kjell Inge Røkke og hans tidligere kone, Anne Grete Eidsvig, samt Aker-sjef Øyvind Eriksen.

– Styret har avstått fra honorar fordi dette er et initiativ de ønsker å støtte opp om, sier Blindheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.