Kjell Inge Røkkes Aker-konsern presenterer onsdag sin rapport for andre kvartal. Her melder selskapet om en såkalt verdijustert egenkapital på 72 milliarder kroner. Det kommer etter Akers rekordverdi i årets første kvartal på 74,7 milliarder kroner. Da var det skyhøye priser på olje og gass sendte Aker-verdiene til himmels

Verdsettingsmålet til Aker er et uttrykk for det selskapet selv mener er de reelle verdiene i konsernet, som har kontrollerende eierandeler i en rekke industrielle selskaper, samt noen finansielle investeringer.

Den verdijusterte egenkapitalen til Aker falt altså 3,7 prosent eller 2,8 milliarder kroner i årets andre kvartal – inkludert 1,1 milliarder kroner utbetalt utbytte.

Aker-aksjen falt 4,9 prosent, justert for utbytte, til 756 kroner i andre kvartal. Til sammenligning falt hovedindeksen på Oslo Børs 7,2 prosent i samme periode.

– Årets andre kvartal preges av markedsfrykt for ustabile makroøkonomiske utsikter og for den geopolitisk utviklingen, viser våre selskaper besluttsomhet og motstandskraft gjennom usikre tider, skriver Akers toppsjef Øyvind Eriksen i sitt brev til aksjonærene i dagens rapport.

– Årets andre kvartal preges av markedsfrykt for ustabile makroøkonomiske utsikter og for den geopolitisk utviklingen, viser våre selskaper besluttsomhet og motstandskraft gjennom usikre tider, skriver Akers toppsjef Øyvind Eriksen i sitt brev til aksjonærene i dagens rapport.
– Årets andre kvartal preges av markedsfrykt for ustabile makroøkonomiske utsikter og for den geopolitisk utviklingen, viser våre selskaper besluttsomhet og motstandskraft gjennom usikre tider, skriver Akers toppsjef Øyvind Eriksen i sitt brev til aksjonærene i dagens rapport. (Foto: Gunnar Lier)

På Oslo Børs faller Aker-aksjene etter resultatslippet. Hovedselskapet Aker faller 3,55 prosent, Aker BP er ned 1,4 prosent, mens Aker Solutions faller 0,53 prosent. Fornybarselskapet Aker Horizons faller 2,24 prosent.

– Mens Akers aksjekurs ikke har unnsluppet det globale sentimentet, har vi koblet vårt sterke industrielle fundament med nye teknologier, ideer og partnerskap. Halvveis i året bærer langsiktig innsats frukter og nye skudd slår rot, står det videre.

Investeringene falt til 29,1 milliarder kroner i andre kvartal, sammenlignet med 30,1 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Nedgangen skyldes i hovedsak negativ verdijustering i Aker Horizons på 2,1 milliarder kroner og negativ verdiutvikling i Akers eget investeringsselskap for kryptovaluta, Seetee, på 230 millioner kroner.

Verdifallet ble til dels motvirket av aksjeinvestering i Aker Solutions på 809 millioner kroner og 95 millioner kroner inn i Aker Asset Management. I tillegg til reverseringen av investeringen i Solstad Offshore på 239 millioner kroner.

– Som mange andre globale selskaper, er vi ikke immune mot det stadig mer komplekse makroøkonomiske miljøet globale markeder nå møter. Vi har kontinuerlig som mål å optimalisere balansen mellom energiproduksjon, økonomi og miljømål. Kortsiktige svingninger forsinker ikke eller påvirke vår bestrebelse, men snarere bekrefter vår langsiktige strategi om å ha en helhetlig tilnærming til verdiskaping, står det videre i aksjonærbrevet.

Akers likviditetsreserve inkludert ubenyttede kredittfasiliteter var på 6,6 milliarder kroner ved utgangen av juni. Kontanter og likvide investeringsmidler endte på 2,1 milliarder kroner, ned fra 4,4 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal.

Olje veier mest

Selv om Aker har jekket opp sin satsing på fornybar energi og andre «grønne» løsninger betydelig siden 2020, har juvelen i konsernet fortsatt å være oljeselskapet Aker BP. Selskapet hadde en eventyrlig utvikling på Oslo Børs frem til slutten av andre kvartal i år, støttet av svært høye olje- og gasspriser som en følge av krigen i Ukraina og energikrisen i Europa. Oljeprisen har siden falt tilbake, og Aker BP-aksjen også.

Aker BP hadde en samlet inntekt på 9,65 milliarder kroner i årets andre kvartal og driftsresultatet endte på 10,6 milliarder kroner. Nettoresultatet endte på 1,8 milliarder kroner.

På grunn av vedlikeholdsarbeid endte oljeproduksjonen i årets andre kvartal på lavere nivåer enn i kvartalet før. Aker BP måtte også ta høyde for økte produksjonskostnader i årets andre kvartal.

Det er også gjennom Aker BP at Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen gjennomførte sin aller største transaksjon noensinne, med oppkjøpet av Lundin Energys norske olje- og gassvirksomhet. Den dealen ble fullført helt på tampen av andre kvartal, og den prosessen er grunnen til at Aker legger frem sin kvartalsrapport litt senere enn selskapet pleier.

Grønne grep

Aker har også tatt store grep på den grønne siden av porteføljen i år. Selskapet bestemte tidligere i år å rydde opp i det som hadde utviklet seg til et mylder av forskjellige satsinger som var blitt skilt ut og børsnotert i tur og orden i en frenetisk periode fra sensommeren 2020.

Lenge virket det som et pandemi-preget aksjemarked ikke kunne få nok av såkalte vekstaksjer og grønne selskaper, men stemningen surnet utover fjoråret. Dermed har Aker lagt rendyrkede satsinger som Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind inn under det børsnoterte paraplyselskapet Aker Horizons.

Selv om Aker-aksjen på Oslo Børs nådde en ny rekord i juni på over 900 kroner aksjen, har markedsverdien på børs historisk ligget et godt stykke under dette den verdijusterte egenkapital som selskapet selv oppgir – et fenomen som gjerne er blitt kalt «Røkke-rabatten.» Siden toppen i juni har aksjen falt nesten 20 prosent.

Slyngstad i gang

Aker er også i gang med å bygge en ny storsatsing på kapitalforvaltning. Den ledes av tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad, som tok fatt på jobben i mars. Det er flere forskjellige forvaltningsselskaper som skal settes opp, og DN har tidligere skrevet at Slyngstad er i full gang med å ansette folk – noen også fra sin tidligere arbeidsgiver.

Slyngstad har satt seg et hårete mål for denne virksomheten: Med tid og stunder styre fond som i alt forvalter 100 milliarder euro, eller nesten 1000 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.