Det slapp som en bombe da milliardær, industribygger og fisker Kjell Inge Røkke (64) meldte flytting til Lugano i Sveits i september.

Siden den gang er det blitt mange flere, men blant årets skatteflyktninger er det er kun Røkke som har rukket å få plass på den sveitsiske avisen Handelszeitungs liste over Sveits' 300. rikeste.

Mens Røkke kan skryte av en 7. plass på Kapitals liste over Norges rikeste, må han nøye seg med en 49. plass i det svært så milliardær- og skattevennlige alpelandet. Handelszeitung estimerer Røkkes formue til 3,75 milliarder sveitserfranc, tilsvarende rundt 39 milliarder kroner.

En ny, rik skattebetaler

I profilen beskrives det hvordan Røkke som 21-åring dro til Alaska uten utdannelse, der han jobbet på trålere og la grunnlaget for det som senere ble et enormt industriimperium.

– Røkke er en legende i Norge, skriver avisen.

Aker-eieren omtales som Norges største private arbeidsgiver, med om lag 18.000 ansatte i de forskjellige virksomhetene innenfor olje, gass, sjømat og fornybar energi.

– Lugano kan nå glede seg over en ny, rik skattebetaler, skriver avisen.

Videre skriver Handelszeitung at flyttingen ble sett på som et svar på Norges «forverrede skattesituasjon», der formuesskatten trekkes frem som særlig belastende.

Handelszeitung har imidlertid også fått med seg at Røkke selv foretrakk å trekke frem andre grunner i sitt famøse brev til medarbeidere og aksjonærer:

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, skrev Røkke.

Ikke mange nordmenn

Rikinglisten toppes av Ikea-arvingene Jonas, Peter og Mathias Kamprad, med en formue på 570 milliarder kroner. Bak følger Chanel-eier Gerard Wertheimer med en formue på 400 milliarder kroner. Det er også en lang rekke internasjonale kjendiser på listen. Sangeren Robbie Williams står oppført med en formue på nær tre milliarder kroner, mens sveitseren Roger Federer har en formue på 7,8 milliarder kroner.

Den eneste andre nordmannen på listen er Christian Sinding, eier og toppsjef i oppkjøpsfondet EQT. Han står oppført med en formue på 650 millioner sveitserfranc, tilsvarende rundt 6,8 milliarder kroner, noe som kvalifiserer til 174. plass.

Den eneste andre nordmannen på listen er Christian Sinding.
Den eneste andre nordmannen på listen er Christian Sinding. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)

Man kan argumentere for at det skulle vært ryddet plass til flere nordmenn på listen, ettersom man «bare» trenger 1,3 milliarder kroner for å være representert. Anders Måsøvals formue blir for eksempel anslått til 2,7 milliarder kroner av Kapital, mens Reitan-arvingene Kristoffer og Viktoria Reitan sitter på verdier for 20 milliarder kroner etter at faren overførte sitt eierskap i Reitan as til dem.

Handelszeitung har skrevet en rekke saker om den norske masseflukten til Sveits. Den 20. november hadde avisen et intervju med norske Hans Holdener, som eier eiendomsselskapet Helvetica og har bodd i Sveits i 25 år.

Hans R. Holdener i Helvetica Property Investors.
Hans R. Holdener i Helvetica Property Investors. (Foto: Pressebilde)

Holdener beskriver det som en dramatisk overgang å flytte til Sveits i voksen alder, men oppfordrer rikingene til å integrere seg i sitt nye hjemland.

– Noen har også et mentalt problem med flyttingen. Når de skal veksle sine norske kroner om til franc, må de dele summen på cirka ti – det gjør at du går fra milliardær til millionær på et blunk, sier Holdener.

– Slik kjører man et land i veggen

Holdener forklarer avisen at nordmenn flytter på grunn av skattenivået, men også for forutsigbarheten strukturen i det politiske systemet i Sveits gir.

– Dette står i full kontrast til Norge, der den nye regjeringen nå styrer landet på en slik måte at de velstående flytter vekk, sier Holdener.

Holdener trekker særlig frem formuesskatten som et problem, men også utbyttene man må ta for å betale denne skatten. Han nevner også den foreslåtte og mye omtalte monsterskatten, som skal skattlegge privat konsum i selskap, typ privatfly, båt og boliger.

– Det er klart: Når man skattlegger folk på en slik måte, er det ingen som vil starte opp selskaper lenger. Slik kjører man et land i veggen, sier Holdener.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.