Mandag sprakk nyheten om at en av Norges rikeste personer, Kjell Inge Røkke, har pakket sakene og flyttet fra Asker utenfor Oslo til Lugano i Sveits.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge, skriver Aker-eieren til medaksjonærer og arbeidere i et brev som ble publisert mandag.

DN er på plass i den sveitsiske byen med smale italienskpregede gater, flust av luksusbutikker som Louis Vuitton og Hermes. En naturskjønn innsjø og høye fjell omkranser det hele.

Interessen for Røkkes flytting var vært såpass stor at Luganos ordfører, Michele Foletti, kalte inn den norske pressen til et møte tirsdag.

Der fortalte Foletti at han fikk vite om Røkkes flytting til byen gjennom mediene på mandag.

– Vi var ikke i kontakt før flyttingen. Det var nytt for oss også, sier Foletti.

I et intervju med DN viser han til at flytting og individuelle skatteavtaler gjøres på kanton-nivå i Sveits, ikke på kommunalt nivå.

Ved flytting til Sveits kan man inngå individuelle skatteavtaler. For utlendinger som ikke jobber i landet, er det vanlig å inngå en avtale om en engangssum i skatt – i stedet for inntektsskatt.

Foletti forklarer at dette var en ordning som ble innført for Formel 1-førere som bodde i Sveits, men jobbet i andre land, men at det i dag ofte gjelder velstående pensjonister som flytter til Sveits på sine eldre dager og ikke har noen inntekt å skatte av.

– Om Røkke betaler en engangssum eller skattlegges på vanlig måte, er ikke vi involvert i, sier Foletti.

Ikke Monte Carlo

Han omtaler skattenivået i Lugano som «moderat», og viser til at inntektsskatten kan komme opp i 42 prosent. Formuesskatten er på to promille.

– Om skatt er argumentet, er andre områder i Sveits bedre, sa ordføreren under pressemøtet.

Foletti forteller at 40 prosent av innbyggerne i Lugano er utlendinger. Likevel sier han at den viktigste skatteinntekten til byen ikke er engangssummer som betales av de som flytter dit.

– Det viktigste er de som er en del av den vanlige skatteordningen, som vanlige folk. Vi er ikke Monte Carlo, sa han under pressemøtet.

Monte Carlo er en bydel i Monaco, der skattenivået er svært lavt.

Foletti sier han vil kontakte Aker-eieren, og er nysgjerrig på hvorfor han valgte Lugano. Ordføreren har en ambisjon om å gjøre Lugano til en slags kryptohovedstad, og sier han er ekstra nysgjerrig på Røkkes kryptointeresse. Byen har planer om å blant annet tilby betaling av skatt i kryptovaluta, forteller ordføreren.

– Vi har lest om ham og businessen hans. Det vi ble ekstra oppmerksomme på da, var interessen hans for krypto, og bitcoin spesielt, sa Foletti, som sier de ser frem til å diskutere dette med Røkke.

Røkkes Aker lanserte i fjor kryptovaluta-selskapet Seetee, og kjøpte bitcoin for 500 millioner kroner. Lugano lanserte i 2020 sin egen kryptovaluta, som aksepteres som betalingsmiddel mange steder.

Den lille sveitsiske byen Lugano ligger helt ned mot grensen til Italia.
Den lille sveitsiske byen Lugano ligger helt ned mot grensen til Italia. (Foto: Petter Berntsen)

Rådhuset der pressekonferansen finner sted ligger midt i smørøyet av Lugano sentrum, langs byens promenade med utsikt over Luganosjøen og fjellet San Salvatore.

På spørsmål om hva Lugano kan tilby Røkke, svarer Foletti innsjø, fjell, en bred kulturscene – og en mangfoldig by som er Sveits' niende største. Og dessuten:

– Man får ha privatliv her. Folk er ikke så interessert i hva du gjør eller hvem du er.

Vakt sterke reaksjoner

Røkke føyer seg inn i rekken av velstående nordmenn som flytter til Sveits i Sentral-Europa, kjent for et gunstig skatteregime. Bettina Banoun i Wiersholm, en av landets mest profilerte skatteadvokater, kunne i tillegg fortelle DN at pågangen fra aksjeeiere som vil flytte ut av landet har økt så mye som tigangen, som følge av den skjerpede skatten på utbytte og formuesskatt.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, skriver Røkke selv om sitt nye hjemsted i brevet.

Den lille sveitsiske byen Lugano ligger helt ned mot grensen til Italia.
Den lille sveitsiske byen Lugano ligger helt ned mot grensen til Italia. (Foto: Petter Berntsen)

Milliardæren, som i fjor tok tilbake tronen som Norges rikeste, har en formue på 19,6 milliarder kroner, ifølge skattelistene for 2020. Samme år betalte han personlig 175 millioner kroner i skatt. Det gjorde ham til Norges nest største skattebetaler.

DN har kartlagt Røkkes skatteregninger tilbake til 2008. De siste 13 årene har moldenseren betalt drøyt 1,5 milliarder kroner i skatt. Ifølge skattelistene har han hatt null kroner i ligningsinntekt hvert år – utenom i 2020. Da tjente han snaut 19 millioner kroner.

– Det er ikke bare formuesskatten han kan spare på. I Sveits kan han realisere utbytte uten å betale særlig skatt, det samme med gevinst på aksjesalg, sa professor Guttorm Schjelderup ved NHH til DN mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.