Kjell Inge Røkke (61), fortsetter trenden med å hente ut store millionbeløp fra The Resource Group (TRG).

Årsresultatet for 2019 viser at Røkke hentet ut til sammen 1,3 milliarder kroner i utbytte i fjor. Medregnet i summen er et ekstraordinært utbytte på 680,85 millioner kroner.

Det er allerede kjent at Røkke unte seg et privat utbytte på mer enn 600 millioner kroner etter 2018. Nå viser regnskapene at han på toppen av dette tok ut et utbytte i fjor – altså i løpet av 2019 – på nesten 700 millioner kroner. Totalt tok dermed romsdalingen ut nesten 1,3 milliarder kroner i løpet av fjoråret.

Det går videre frem at Røkke foreslår at det ikke utbetales ordinært utbytte i 2020.

Røkke kommenterer sjeldent til pressen, og ifølge hans mediekontakt i Aker, Atle Kigen, ønsker han heller ikke å uttale seg denne gangen.

Har hentet ut 5,5 mrd.

Gjennom toppselskapet kontrollerer Kjell Inge Røkke sine eierandeler i Aker-konsernet og en rekke andre selskaper. Røkke er største eier av TRG med en andel på 96,5 prosent. Røkkes to barn eier hver for seg den resterende andelen.

Røkke fortsetter dermed trenden med å hente ut millionbeløp fra TRG. I 2018 tok han ut til sammen 604 millioner kroner fra toppselskapet. Siden 2008 har han nå hentet ut om lag 5,5 milliarder kroner i utbytte.

I 2019 endte finansinntektene i morselskapet på rett i overkant av en halv milliard kroner, ned fra 1,2 milliarder i 2018. Resultat før skatt var i fjor 326,4 millioner kroner mot 1,1 milliarder året før.

Morselskapets samlede egenkapital og gjeld var ved utgangen av 2019 på 11,7 milliarder kroner, en oppgang på om lag 600 millioner kroner fra året før.

Høytflyvende livsstil

Røkke eier litt over to-tredjedeler i det største selskapet i porteføljen, Aker asa, som igjen er aksjonær i sine operative virksomheter: Lete- og produksjonsselskapet Aker BP, oljeserviceselskapet Aker Solutions, oljeinvesteringsselskapet Akastor, EPC-selskapet Kværner, skipsleasingsselskapet Ocean Yield og bioteknologiselskapet Aker Biomarine.

Moldenseren er kjent for å ha et høyt privat forbruk, og fløy i 2018 inn kjente og kjære til 60-årsfeiring til øystaten Fiji i Stillehavet.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:54
Publisert:

Ifølge Se og Hør leide Røkke alle villaene og hele den såkalte Kokomo-øyen, og ifølge nettsiden til øyen kostet dette omtrent én million kroner i døgnet.

Familie, venner og en rekke kjendiser var blant gjestene som skal ha fløyet til Fiji og blitt fløyet inn til Kokomo-øyen med sjøfly. Blant kjendisgjestene var aha-medlem Magne Furuholmen og sangeren Maria Mena.

Vil ta Aker Biomarine på børs

Tidligere i juni ble det klart at Røkke vil ta krillprodusenten Aker Biomarine på børs, syv år etter at selskapet ble tatt av Oslo Børs.

Til DN uttalte administrerende direktør Matts Johansen i Aker Biomarine at tiden var moden.

– Jeg mener selskapet er klar til å gå på børs. Vi har forutsigbarhet og en pipeline av produkter. Jeg gleder meg til økt oppmerksomhet rundt selskapet, sa han til DN tidligere i juni.

I anledningen skal Aker Biomarine hente rundt 2,15 milliarder kroner gjennom en rettet emisjon.

Ifølge selskapet skal interessen fra institusjonelle investorer allerede være betydelig.

Røkke kommenterer sjeldent til pressen, og ifølge hans mediekontakt i Aker, Atle Kigen, ønsker han heller ikke å uttale seg denne gangen.

To måneder på superyacht

I fjor høst ankom Røkkes superyacht «Rev Ocean» norsk farvann. Skipet koster fire milliarder kroner og er verdens største havforskningsskip. Ideen er at skipet skal brukes til forskning for å redde havet.

I april uttalte Røkke i et intervju med Forbes at han så for seg å tilbringe to måneder i året på båten.

Skipet er 600 fot, har åtte laboratorier, en ubåt, helikopterplattform, tre bassenger og boblebad. Det skal brukes til å rydde havet for søppel og av forskere for å måle fiskebestander og ph-nivåene i havet. Når forskerne ikke bruker det, skal han være på skipet selv, eller leie det ut til andre og donere pengene til prosjekter for bevaring av havet.

– Vi trenger ikke noe skryt. Vi vil bare ha tilfredsstillelsen fra å være en del av løsningen, sa han til Forbes.

– Vi trenger ikke noe skryt. Vi vil bare ha tilfredsstillelsen fra å være en del av løsningen
Kjell Inge Røkke, til Forbes tidligere i år

Samme dag som Rev Ocean ankom Norge, varslet Miljødirektoratet at de ville anmelde Aker BP for forurensning av havet. Røkkes selskaper driver både med oljeboring og shipping og til tross for engasjementet for havet, vil han ikke stoppe å investere i forurensende selskaper.

At Aker forurenser havet, og Rev Ocean jobber for å rense det, ser ikke Røkke på som noe motsetning, ifølge Forbes. Men han innrømmet:

– Jeg er en del av problemet.

Skipet ligger på Brattvåg-verftet i Møre og Romsdal. Konstruksjonen er utsatt til 2021, men etter planen skal det tas i bruk fra 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.