Den amerikanske hedgefondinvestoren og mangemilliardæren Bill Ackman (50) selger seg helt ut av farmasiselskapet Valeant og sier at han vil forlate selskapets styre, skriver Bloomberg News tirsdag.

Giganttap

Etter å ha mislykkes med å snu selskapet kan Ackmans Pershing Square Capital Management ha tapt 2,8 milliarder dollar på Valeant-aksjer de eide ved utgangen av 2016, ifølge offentlige registre. 

Samlede tap er imidlertid trolig enda høyere, påpeker Bloomberg.

Salget ender en nær tre års kamp for Ackman, som opprinnelig slo seg sammen med Valeant i et forsøk på å få til en fusjon med farmasiselskapet Allergan. Det fiendtlige budet strandet imidlertid, og Ackman endte opp med å kjøpe seg direkte inn i Valeant.

Valeant var lenge en investoryndling før amerikanske myndigheters granskning av selskapets forretningsmetoder, regnskaper og prising av legemidler sendte aksjen i kjelleren.

Ackmans iherdige forsøk på å redde investering har ikke klart å forhindre at over 90 prosent av verdiene har forsvunnet siden august 2015.

Krevende

At Ackmans Pershing Square Capital nå kaster kortene medfører at både Ackman og Pershing-representant Steve Fraidin trekker seg fra styret. 

Investeringen, som utgjør 1,5-3 prosent av oppkjøpsfondets forvaltningskapital, har tatt en «uforholdsmessig del av tid og ressurser», opplyser Pershing mandag, ifølge Bloomberg.

«Vi setter pris på støtten og rådene som Bill og Steve har kommet med i det som har vært en utfordrende tid. Å delta i et styre i et selskap som er i sterk forandring krever en betydelig innsats og vi aksepterer deres beslutning om ikke å stille til gjenvalg», sier Valeant-sjef Joe Papa i en melding.

Saksøkt USA

Økonomimagasintet Forbes anslår Ackmans formue til 1,4 milliarder dollar, rundt 12 milliarder kroner. Han ble rangert som verdens 906 rikeste i 2016 av Forbes. 

Ackmans kostbare exit fra Valeant kommer etter tilsvarende høyprofilerte tap i blant annet varehuskjeden J.C. Penney og elektronikk-kjeden Target, ifølge Bloomberg.

 Han har også latente og økende tap i en pågående kamp om kontrollen i kost-tilskuddsselskapet Herbalife, som han anklager for å være et pyramideselskap.

Pershings selskapsportefølje inkluderer i dag burrito-kjeden Chipotle, matvarekonsernet Mondelez og industrigass-leverandøren Air Products & Chemicals. 

Ackman har også saksøkt amerikanske myndigheter for sitt eierskap i boliglånsinstitusjonen Fannie Mae og Freddie Mac, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Åtte nordmenn venter på Super-Ferrari
Før den er vist frem skal åtte nordmenn ha skrevet kontrakt på Ferraris nye 812 Superfast.
00:38
Publisert: