Før valget i Frankrike fryktet ekspertene en stor markedsreaksjon ettersom de radikale kandidatene Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon var nære å gå videre. Pundet falt kraftig da det ble klart at Storbritannia forlater EU og fryktindeksen på Wall Street føk i været da Donald Trump kunne erklære valgseier i USA.
– Jeg tror markedsreaksjonen blir null uansett hvem som blir valgt. Det vi har lært de siste årene er at den økonomiske politikken i Norge blir veldig lik uansett om det er Høyre eller Arbeiderpartiet som sitter i regjering, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.
Han får støtte fra sin kollega i DNB.
– Det er en karakteristikk ved norsk politikk sammenlignet med andre land at avstandene mellom partiene er liten når det gjelder økonomisk politikk. Man skal ikke forvente store omveltninger innenfor økonomien fordi man får et regjeringsskifte, sier Haugland.
Det er så stor konsensus om norsk økonomisk politikk at det ikke spiller noen rolle om Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg leder landet, ifølge Bruce.
«Hipp som happ»
– Politikerne har ikke vært satt på tøffe prioriteringsprøver mellom kutt i offentlige utgifter og heving av skatter fordi Norge fortsatt har et stort oljefond. Hvilket regjeringsalternativ som vinner valget blir nærmest hipp som happ, forteller Haugland.
Bruce har vanskelig for å se for seg et scenario hvor partier som for eksempel Miljøpartiet De Grønne (MDG) får stor oppslutning og skaper en reaksjon ved å ville fase ut oljebruken fortere enn de andre partiene.
– Jeg klarer ikke å finne et slikt søkt scenario. Erfaringen min fra alle årene jeg har fulgt med tilsier at norsk stortingsvalg har liten betydning, sier han.
Trenger stor endring
For at stortingsvalget skal ha en effekt, må vi få en fullstendig endring av det politiske landskapet, mener Haugland. Ettersom hun tror et parti som MDG trenger å være i mer enn vippeposisjon for å få skikkelig gjennomslag for sin politikk.
– Miljøpartiet De Grønne vil bygge ned oljenæringen i veldig nær fremtid. Det vil ha dramatisk effekt på norsk økonomi. Men da måtte det vært et stort parti, siden det ikke holder å være i vippeposisjon, sier hun.
– Det måtte være hvis det politiske landskapet endret seg fullstendig og MDG fikk veldig sterk fremgang. I en sånn situasjon kunne man tenke seg at finansmarkedet reagerte sterkt også på stortingsvalg i Norge, men den situasjonen er vi ikke i nå, sier sjeføkonomen.
MDG mener Haugland misforstår partiets politikk.
– De Grønne stiller til valg på å stanse leting og nyutbygging. Vi ønsker å høste og forlate fra eksisterende felt. Det gir en gradvis og planmessig effekt i norsk økonomi, noe som gir tid til å skape ny grønn verdiskaping i takt med gjennombruddet til fornybar og elbiler i markedene. Vi unngår dermed overeksponering mot klima- og etterspørsels-risiko. Dette er økonomisk langsiktig og gunstig for Norge, sier Per Espen Stoknes, stortingskandidat for MDG i Oslo.(Vilkår)