Torsdag holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Dette var som ventet. Likevel svekket den norske kronen seg etter meldingen. Én euro kostet rundt 9,976 kroner, og én dollar kostet 8,9488 før rentebeskjeden. Like etter ble én euro handlet til over ti kroner og én dollar var ni kroner. Dermed brøt både dollar og euro hver sin grense.

Uenige økonomer

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener Norges Bank ikke var like klar på at renten skal opp i september.

– Før hadde man nok ventet enn heving i september, men at usikkerheten internasjonalt gjør det mer åpent. Mange hadde nok tenkt at Norges Bank ville stå sterkt på sitt og hevet renten i september, sier hun.

Norges Bank bandt seg ikke til en renteheving i september i forbindelse med torsdagens rentebeslutning.

– Risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Uttalelsene har gjort at flere økonomer nå er usikre på om det kommer en renteheving i september, slik som sentralbanken tidligere har vært klar på. En høyere rente betyr vanligvis også en sterkere krone.

Overraskende svak krone

I løpet av torsdag styrket kronen seg noe, men dollaren sto flere ganger over ni kroner. Dette er historisk svakt. Vi må tilbake til 2016 for å finne en krone som var tilnærmet like svak målt mot dollar, og helt tilbake til 2002 for å finne sist en dollar kostet over ni kroner. Dette på tross av det går godt i norsk økonomi og styringsrenten er relativt høy sammenlignet med våre naboer. Haugland er overrasket over den svake kronen.

– Ut fra det vi tradisjonelt har sett av sammenheng med rentedifferanser og kronekurs er det her veldig uvanlig, men her er det andre faktorer som dominerer i resten av markedet; det er usikkerhet og frykt. Kronen pleier å få seg en smell når det er usikre tider og nå er det veldig usikre tider, men vi må ærlig innrømme at kronen er svakere enn vi hadde ventet.

– Kan kronen bli ytterligere svekket?

– Kronen kan bli svakere enn det her, men den kan også bli sterkere. Det er gode argumenter på begge sider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.