Det er startet kronerulling blant Stavangers rikeste for å redde oljebyens fotballstolthet fra nedrykk. Situasjonen er alt annet enn oppløftende. Før søndagens oppgjør mot Molde ligger Viking på sisteplass i Eliteserien med ni poeng. Det er fem poeng opp til Tromsø. Ikke noe lag har spilt lenger i øverste divisjon enn Viking. Men nå er det lenger siden det ble jublet i Stavanger.

Den strake kursen mot nedrykk har imidlertid fått byens rikeste til å samle seg. De er blitt enige om å skaffe minimum fem millioner kroner for å kjøpe spillere før høstsesongen starter. Trolig vil langt større beløp bli skaffet til veie. Overfor Dagens Næringsliv bekrefter nå Kjetil Andersen, daglig leder i TPG, at selskapet vil gå inn med minimum en halv million kroner.

-Vi går i første omgang inn med en halv million kroner. Det kan bli mer. Det viktigste for oss nå er å redde Viking fra nedrykk, sier Andersen.

Bak TPG står Petter Smedvig Hagland. Han er sønn av Hjørdis Kluge Smedvig, som er søster til Peter T. Smedvig. Petter Smedvig Hagland er kjøpt ut av Smedvigs familieselskaper og flyttet nylig hjem til Stavanger. Gjennom TPG Property satser han blant annet på å bygge opp en betydelig eiendomsportefølje i Stavanger-regionen. Smedvig Hagland er et nytt navn på oljebyens fotballscene.

Milliarder i ryggen

Blant de gamle Viking-traverne vil trolig både Skanem-eier Ole Rugland, og Westco med far og sønn Trygve og Trond Jacobsen, legge millioner på bordet for å redde Viking.

– Vi er med. Men foreløpig er det ikke bestemt hvor mye vi skyter inn i dette. Nå forsøker vi å få flest mulig med på dette opplegget, sier Trond Jacobsen.

På aksjonærsiden i Viking finnes en rekke av byens velholdne investorer som Ove Tveteraas, Rolf Hodne, Bjørn Maaseide, Knut Øgreid, Audun Skartveit, Yuhong Jin Hermansen, Sparebanken 1 SR-Bank og Harald Espedal. Sammen kontrollerer investorene bak Viking flere milliarder kroner.

I Stavanger jobbes det både med planer om et aksjeselskap som skal kjøpe spillere, og et lån som skal gis klubben til finansiering av spillerkjøp. Den endelige strukturen for spillerkjøpene vil bli avgjort i løpet av de nærmeste dagene.

Endeløse underskudd

Det er krisen i Viking som nå får investorene til å enes om et opplegg for å redde klubben. I flere år har det vært en uttrykt misnøye blant aksjonærene knyttet til driften av klubben. Flere av investorene har satt spørsmålstegn ved den økonomiske driften av klubben og vært tilbakeholdne med å legge millioner på bordet av frykt for at nye millioner skal gå til å dekke endeløse underskudd.(Vilkår)

Et nytt kapittel for Bjørn Kjos
Bli med inn i Bjørn Kjos' splitter nye Boeing 737 Max.
01:48
Publisert: