Telekomutfordreren Ice Group ble i begynnelsen av desember tvunget til å legge sin planlagte børsnotering på is på grunn av børsfall og generell markedsuro.

Da ble den indikative prisen per aksje satt til mellom 40 og 58 kroner. Det var langt lavere enn mange aksjonærer hadde ventet.

– Jeg vil gjerne understreke at vi er meget skuffet og overrasket over det indikative nivået, uttalte administrerende direktør Dag Rasmussen i Rasmussengruppen den gangen. Rasmussengruppen eier nær ti prosent av aksjene i Ice.

Halverte prisen

Frykten i finansmarkedene har avtatt betydelig hittil i 2019 og børsene er i ferd med å klatre seg godt ut av de dypeste dalene fra romjulen.

Torsdag kveld meldte Ice at selskapet nå vil teste isen på nytt og satser på at markedet er stabilt nok til at det kan hente inn opptil 1,5 milliarder kroner, hvorav 1,2 milliarder er garantert av eksisterende aksjonærer.

I den nye emisjonen er tegningskursen satt til 20 kroner per aksje, altså halvparten av den laveste kursen i det opprinnelige intervallet i forbindelse med børsnoteringen.

Nyheten sendte Ice-kursen ned 60 prosent til 20 kroner. Det påførte selskapets aksjonærer kraftige papirtap.

Enorme papirtap

Rasmussengruppen i Kristiansand, som eies av Rasmussen-familien, er nest største aksjonær i Ice med en eierandel på 9,91 prosent gjennom flere selskaper. Kursfallet ga et papirtap for sørlandsfamilien på nær 313 millioner korner.

Rasmussengruppen hadde opprinnelig ikke tenkt å bli med på emisjonen i forkant av børsnoteringen før jul.

– Som kjent eier vi en meget stor post (12,7 millioner aksjer), og vi ønsket derfor i utgangspunktet ikke å øke denne posten ytterligere, uttalte Dag Rasmussen før jul.

Men nå har han etter det DN vet snudd for å unngå utvanning til en lav kurs.

– Vanskelig å si nei

Også Kolberg-familien, som bygget opp formuen sin på import av bilmerkene Mazda og Hyundai, har lidd papirtap i millionklassen på Ice fredag. Kolberg-familiens selskaper eier til sammen 900.000 Ice-aksjer og disse har falt i verdi med over 22 millioner kroner i løpet av dagen. Styreleder Kristian Kolberg i Kolberg Motors as sier at de har vært informert om prosessen rundt emisjonen i et par dager, men ønsker ikke å kommentere prisingen i kapitalutvidelsen.

– Ice er i sterk vekst og trenger kapital for å fullføre utbyggingen av det tredje mobilnettet i Norge, og styret har vurdert flere alternativer, sier Kolberg

Han forteller at Kolberg-familien foreløpig ikke har tatt endelig stilling til om de vil delta i emisjonen.

– Men emisjonen er så lavt priset at det er vanskelig å si nei, sier Kolberg.

Han synes det er trist at børsnoteringsprosessen har trukket ut i tid og ble avlyst i desember.

– Selskapet har lovet en børsnotering lenge. Men så har de brukt for lang tid og vært uheldig med timingen, sier Kolberg.

Holta lukker lommeboken

DN skrev torsdag at storaksjonær i Ice, Kjetil Holta, ikke vil bidra med store penger i den kommende emisjonen. Han mener selskapet sikter for lavt og at pengene ikke kommer til å strekke til.

Kjetil Holta er storaksjonær i Ice.
Kjetil Holta er storaksjonær i Ice. (Foto: Marte Christensen)

Ifølge torsdagens børsmelding mener styret i Ice Group at emisjonen vil sikre finansiering over de neste 12 til 15 månedene.

Det er ikke nok ifølge Holta, som mener at selskapet ikke er fullfinansiert.

– Skulle vi nå gå inn i en litt lengre dårlig periode, er det ikke sikkert at denne kursen holder seg er jeg redd. Det kan godt hende den går opp i en periode, men disse pengene er ikke nok slik vi vurderer det, sier han.

Aksjene til Holta Invest falt 16,5 millioner kroner i verdi fredag.

Papirtap for Støle, Hübert og Kolberg

Det er en rekke kjente aksjonærer i Ice, som nå har betydelige papirtap. Stålgrossist Leif Hübert og hans selskap Mertoun Capital tapte på nær 17,4 millioner kroner fredag.

Pareto-eier Svein Støle gjennom Pareto Invest har en eierandel på 0,23 prosent. Støles aksjepost i Ice var verdt 14,4 millioner kroner torsdag, mens aksjeraset fredag senket postens verdi til snaue 7,2 millioner kroner.

Totalt falt markedsverdien til Ice med rundt 3,16 milliarder kroner fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To av disse fem næringslivstoppene har ikke vaskehjelp
Men alle har en mening om forslaget om å gi skattefradrag for hjemmetjenester som kjøpes hvitt.
01:26
Publisert: