– Jeg er naturlig nok veldig fornøyd med resultatet. Fjoråret var et veldig godt år på børs, med få skjær i sjøen, sier milliardær og investor Kjetil Holta.

For noen år siden flyttet Holta, som opprinnelig kommer fra Notodden, til Göteborg på grunn av formuesskatten. Fra den svenske byen noen timers kjøring fra grensen styrer han investeringsselskapet Holta Invest, hvor han er eneaksjonær.

Selskapet driver med pengeplassering i børsnoterte selskaper og obligasjoner, som utgjør 26 prosent av bedriftens eiendeler. Det går som regel med solide overskudd og fjoråret var intet unntak.

I 2021 leverte selskapet et resultat på 297,7 millioner og fikk med det en totalavkastning på åtte prosent.

– Ikke den typiske norske investoren

Den kjente investoren forteller at mesteparten av selskapets børsnoterte aksjer ikke befinner seg i Norge. Det har vist seg å være en styrke og en ulempe.

– Vi sitter med en betydelig aksjeportefølje. Vi er ikke den typiske norske investoren, vi investerer mest i utenlandske aksjer. I år blir vi dratt litt ned av det. Nå skyter jeg litt fra hoften, men jeg tror vi er ned åtte prosent i år. Samtidig har Icelandic Salmon gjort det veldig bra, sier Holta.

Norge har i 2022 også vist seg å være annerledeslandet på børs. Mens de fleste markeder har falt kraftig, er Oslo Børs opp over fire prosent i år. Holta mener utsiktene er gode for det norske markedet og trekker frem to it-aksjer det kan være lurt å følge med på.

– For Norges del ser det veldig fint ut for olje og energi i tiden som kommer. Jeg er også veldig «bull» på laks. Så vil jeg også trekke frem selskapene Crayon og Webstep som har en spennende fremtid i møte. Folk som er investert i Norge befinner seg i en behagelig posisjon, sier han.

Stor kontantposisjon

Brorparten av Holta Invests midler investeres i mindre industriselskaper. Blant annet har selskapet kontrollerende eierposter i en rekke mindre svenske og norske selskaper. Selskapet driver i tillegg med distribusjon av metaller og sportsutstyr.

Holta Invest satt ved utgangen av 2021 med en kontantbeholdning på 560 millioner, noe som gir selskapet god likviditet. Holta forteller DN, at selskapet vil fortsette å invester penger for å videreutvikle eierpostene sine.

– Strategien vår er å investere måned for måned i ETF'er vi allerede eier, uten å selge. I tillegg jobber vi systematisk for å investere mer direkte i selskaper der vi har en betydelig eierposisjon, på samme måte som vi gjorde med Miller & Co, avslutter Holta.

ETF står for Exchange Trade Funds og er en fellesbetegnelse for fond som handles på børs, tilsvarende som aksjer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.