På kun et år har det svenske betalingsselskapet Klarna nesten tidoblet seg i verdi. Nå er selskapet et av Sveriges største med en markedsverdi på 384 milliarder kroner.

Det er det ikke kun storaksjonærene som profitterer på, skriver den svenske næringslivsavisen Dagens Industri.

Gjennom et internt opsjonsprogram i selskapet kunne ansatte i fjor kjøpe 232.000 aksjer for en gjennomsnittskurs på 766 kroner. I dag er en aksje verdt 15.082 kroner.

Tilbudet skal ha omfattet en rekke ansatte med fire til fem års fartstid i selskapet der opsjonene har gitt de ansatte en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe aksjer i fremtiden til ulike avtalte priser.

– Som for de fleste nystartede selskaper, har muligheten for sameie spilt en rolle i byggingen og skaleringen av Klarna og i å tiltrekke topptalenter i et svært konkurransedyktig globalt marked. Dette har inkludert muligheter for ansatte med mål om å muliggjøre gjensidig nytte og verdiskaping over tid, sier kommunikasjonssjef i Klarna Aoife Houlihan i en skriftlig kommentar til DI.

Totalt måtte de ansatte ut med 183 millioner kroner for aksjene som nå har en verdi på 3,5 milliarder kroner.

Ved nyttår var det ytterligere 434.000 utestående opsjoner i selskapet. Også disse vil gi de ansatte milliardgevinst og nesten en tidobling i avkastning. For en pris på om lag 694 millioner kroner vil de ansatte få aksjer for 6,5 milliarder kroner.

Koronavinner

Fra å ha startet med fem programmerere på lønningslisten i 2005, har selskapet nå virksomhet i 17 land og over 3500 ansatte. Etter tolv år med betalingsløsninger på nett, fikk selskapet og banklisens i 2017.

I et stort intervju med DN i fjor høst fortalte medgründer og Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski om veksten og fremtidsplanene.

– Det er en drøm for oss å utfordre en banknæring som i Sverige tjener i snitt 10.000 kroner i året for hver svenske. Det er helt absurd, sa Siemiatkowski.

Det siste året har selskapet vært en av de store koronavinnerne.

– Covid-19 har endret hele handelen og retail. I Norden har særlig eldre over 50 år handlet mye mer på nett som følge av pandemien og oppdaget at det er veldig effektivt, sa Siemiatkowski.

Etter å ha brukt åtte år på og nå en verdsettelse på én milliard dollar, tok det under 12 måneder å gå fra 5,5 til om lag 46 milliarder dollar. Nå er Klarna Europas mest verdifulle fintech-selskap.

Går mot børs

De siste tolv månedene har selskapet gjennomført en rekke emisjoner i jakten på å kapre større markedsandeler. Vårens siste kapitalinnhenting ble ledet av japanske Softbank.

I dag er det en rekke investeringsfond som amerikanske Sequioa og britiske Permira, sammen med Softbank og gründerne Victor Jacobsson og Siemiatkowski som er storaksjonærer.

Nå planlegger selskapet en børsnotering i USA mot slutten av året eller i løpet av 2022, ifølge DI. Det er seks år etter at selskapet entret det amerikanske markedet. Tidligere i år passerte selskapet 15 millioner unike bruke, noe som var en dobling i løpet av kun tolv måneder.

– Det går fantastisk bra. Bare de siste ukene har vi inngått avtaler med store selskaper i USA som Macy's, Foot Locker og Ralph Lauren. Tidligere fikk vi én stor kunde i året, nå inngår vi avtaler med syv og åtte giganter i løpet av noen uker, sa Siemiatkowski ved årsskiftet.

Globalt har selskapet 90 millioner aktive brukere og står hver eneste dag for to millioner transaksjer. I år utvides tjenesten til fire nye markeder; Australia, Belgia, Spania og Italia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.