Konkursboet til Ricco Vero as ble åpnet 2. april, kommer det frem i Brønnøysundregistrene. Det bekrefter også hovedeier Finn Einar Kvamme.
– Det skyldes hovedsakelig koronaen. 12. mars stengte Norge ned, og siden det har vi ikke solgt noe, sier Kvamme til DN.
Selskapet har siden 1984 drevet med salg av egenproduserte dresser, men har som følge av koronapandemien, og tiltakene som er iverksatt som følge av krisen, tapt omsetning, og hadde ikke lenger grunnlag for videre drift.
– Siden 12. mars har vi tapt om lag ti millioner i omsetning, og det vil bare fortsette. Selv om vi sparer og permitterer, så har vi gjort innkjøp for hele det første halvåret. Lønnskostnadene våre er 15 prosent, og det er varekostnader som er den store utgiften.
– Helt surrealistisk
Han beskriver situasjonen som vanskelig.
– Man føler seg maktesløs. Det er selvfølgelig tungt, for det er liksom en utrolig vanskelig situasjon å få gjort noe med. Vi tenker selvfølgelig på alle medarbeiderne våre, og de gode arbeidsplassene med masse kreativitet og engasjement som blir borte. Virkeligheten her er helt surrealistisk.
Ricco Vero har hovedkontor i Olden i Stryn, og har 11 butikker rundt om i Norge. Sammen med Moods of Norway og Skogstad utgjorde kleskjeden et motekluster i Stryn.
Kleskjeden har holdt på siden 1984, men tradisjonen er eldre, forteller Kvamme.
– Ricco Vero har holdt på i 34 år, og er bygget på familiens skredderhistorie, som er 84 år.
– Ser du noen mulighet for å gjenoppta bedriften om ting normaliserer seg?
– Nå er det bare tungt. Vi sender tankene våre til alle de ansatte, og alle andre bedrifter. Det er litt vanskelig å tenke så mye fremover, men det er klart at det blir for dumt om all denne kompetansen ikke skal bli brukt på noe bra fremover. Men jeg har ingen konkrete planer. Dette har gått rimelig fort, og det har tatt all energi å jobbe med caser og regne på hvordan man kan vri det til.
Har forståelse
Kvamme sier at det ikke var aktuelt å hente inn frisk kapital for å fortsette driften, ettersom fremtiden er såpass usikker.
– Lån med statsgarantier er greit nok, men det er fremdeles lån, og eier ville fortsatt måttet gå inn med betydelige midler. Vi handlet hovedsakelig i euro og litt i dollar, så den svake kronekursen gjør at marginene til å håndtere noe sånt som dette var mindre. Det er historisk svake kurser, men det skulle vi kunne håndtert alene, men koronaen gjør det umulig å håndtere totalen.
Han understreker imidlertid at han har respekt for situasjonen verden står i.
– Så vil jeg selvfølgelig også si at vi skjønner at de tiltakene som er satt i gang er viktige for Norge, men det er så maktesløst, og man blir så lei seg på vegne av alle de flotte medarbeiderne vi har.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.